Свет

Папа посетио часну сестру која ради са ЛГБТ заједницом

Жанингрос је у интервјуу за "Осерваторе Романо" у јуну навела да редовно посећује Ватикан средом, често у пратњи припадника ЛГБТ заједнице
Папа посетио часну сестру која ради са ЛГБТ заједницом© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Папа Франциско је посетио римско приморско насеље Остију, где се састао са француском часном сестром Женевјев Жанингрос која је позната по вишедеценијском раду са ЛГБТ заједницом.

Састанак је уследио након недавног извињења Ватикана због папиног вређања хомосексуалаца током састанка иза затворених врата са италијанским бискупима.

Жанингрос живи у камп приколици у близини Луна парка, популарног тобогана и циркуса, а Ватикан је објавио фотографије посете, на којима се види како папа благосиља религиозну статуу у близини атракција парка, преноси Ројтерс.

Жанингрос је у интервјуу за "Осерваторе Романо" у јуну навела да редовно посећује Ватикан средом, често у пратњи припадника ЛГБТ заједнице.

Коментаришући увреду на рачун хомосексуалаца, она је напоменула да су се њени пријатељи, иако је у почетку било болно, на крају смејали, уверени да папа није имао истинску намеру да покаже непоштовање.

"Толико га воле јер је ово први пут да је папа дочекао транс и геј људе", рекла је Жанингрос у јуну, додајући да су му се "они захвалили су му се јер су коначно нашли цркву која им је изашла у сусрет".

Медији су раније пренели да је папа на састанку са бискупима у мају користио италијански израз "frociaggine" који се грубо преводи као "пед**лук".

Папа се наводно нашалио са италијанским бискупима када је, понављајући став против геј мушкараца у свештенству, рекао да на католичким семинарима "већ постоји пед**лук".

Након тога Ватикан је издао саопштење у којем се извињава због папиних речи.

"Папа никад није намеравао да увреди или да се изрази на хомофобичан начин и извињава се свима који су се осетили повређено коришћењем израза који су објавили други", рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни.

image