Свет

Папа не чини довољно да искорени сексуално насиље?

Римокатоличка црква се дуго суочава са оптужбама за сексуално злостављање, а овај протест је организован уочи сутрашњег фестивала поводом Светског дана детета у Ватикану
Папа не чини довољно да искорени сексуално насиље?Getty © Vatican Media via Vatican Pool

Поглавар Католичке цркве папа Франциско није учинио довољно да искорени сексуално злостављање од стране свештенства и прикривање ових злочина, поручили су данас активисти и жртве на скупу у Риму, уочи сутрашњег фестивала поводом Светског дана детета у Ватикану, преноси Ројтерс.

"Желимо да заштитимо младе људе који присуствују фестивалу", рекао је новинарима Матијас Кач, суоснивач групе Зауставимо насиље свештеника (ЕЦА).

Напоменуо је да су активисти против црквеног злостављања посетили Рим у септембру захтевајући политику нетолерантности према овим злочинима уочи великог ватиканског самита о будућоности цркве, али да се од тада ништа није догодило.

Конкретно, Кач је оптужио папу да није казнио кардинале и бискупе "који су прикривали сексуалне злочине".

Један од учесника протеста, Италијан Антонио Месина, кога је свештеник злостављао док је био тинејџер, оптужује локалног епископа да је сакрио сексуално насиље.

У марту је суд на Сицилији осудио тог свештеника на четири и по године затвора у првостепеној пресуди, али активисти упозоравају да постоји много случајева попут Месининог.

Питер Ајли, суоснивач ЕЦА, рекао је да ће неке делегације на фестивалу "предводити епископи који су доказано сакрили сексуалне злочине над децом".

Светски дан детета биће обележен 25. и 26. маја, а учестоваће десетине хиљада деце из више од 100 нација.
Фрања ће се са децом срести на Олимпијском стадиону у Риму и на Тргу Светог Петра.

image