Свет

Ватикан рекао "не" промени пола, сурогат родитељству и теорији рода

Било каква интервенција промене пола, по правилу, ризикује да угрози јединствено достојанство које је особа добила од тренутка зачећа, наводи се у декларацији "Дигнитас инфинита"
Ватикан рекао "не" промени пола, сурогат родитељству и теорији рода© Christopher Furlong/Getty Images

Четири месеца након што је Ватикан дао благослов за истополне парове, њихова Kанцеларија за доктрину вере објавила је декларацију "Дигнитас инфинита" у којој одбацује промену пола, сурогат родитељство и теорију рода.

Ројтерс преноси да се у декларацији наводи да "било каква интервенција промене пола, по правилу, ризикује да угрози јединствено достојанство које је особа добила од тренутка зачећа".

Признаје се да се неки људи могу подвргнути операцији како би се решиле "гениталне абнормалности", али је наглашено да "такав медицински поступак не би представљао промену пола у смислу који је овде предвиђен".

Поред тога, у декларацији се истиче да сурогат родитељство нарушава достојанство и сурогат мајке и детета, али и подсећа да је папа Франциско у јануару позвао на глобалну забрану.

За теорију рода, према којој је род компликованији и флуиднији од традиционалне поделе на две категорије пола – мушкараца и жена, Ватикан је оценио да "жеља за личним самоодређењем, према теорији рода, поред основне истине да је људски живот дар, представља потпадање древном искушењу да учинимо себе Богом, улазећи у такмичење са јединим правим Богом љубави који нам је откривен у Јеванђељу".

image