Свет

Венеција наставља борбу против масовних посета: Ограничава број туристичких група

Локалне власти су забраниле и употребу звучника водичима како би "заштитиле мир становника" и осигурале да се пешаци могу слободније кретати
Венеција наставља борбу против масовних посета: Ограничава број туристичких група© Stefano Mazzola/Getty Images

Након одлуке да наплаћује улаз у град како би се изборила са све већим приливима туриста, Венеција се одлучила на нови корак у последњем покушају да смањи утицај масовних посета – ограничавање туристичких група на 25 људи, преноси Ројтерс.

Осим тога, локалне власти су такође забраниле употребу звучника водичима како би "заштитиле мир становника" и осигурале да се пешаци могу слободније кретати.

Али ту није крај. Биће изречене и казне од 25 до 500 евра за оне који се не придржавају ових нових мера, које су првобитно требало да ступе на снагу у јуну.

Постоје изузеци за децу млађу од две годинестуденте и оне на едукативним путовањима.

Ограничења се односе на центар града, као и на острва Мурано, Бурано и Торчело.

Подсетимо, Венеција је у априлу постала први град на свету који је увео систем плаћања за посетиоце, у експерименту са циљем да се смањи број туриста у шпицу.

Власти су увеле накнаду за дневни излет у периоду од 8.30 до 16 часова.

Међутим, посетиоци који су дошли у Венецију да вечерају или присуствују вечерњем концерту нису морали да плате, а мера је трајала 29 дана.

Тај потез градске управе је критикован од стране разних удружења из Венеције која тврде да се овиме град претвара у "забавни парк", али и да наплата уласка неће имати никакав учинак.

"Пет евра неће одбити људе. Дневни посетиоци нису проблем, већ ствари попут мањка приуштивог становања. Потребни су нам прописи који би помогли становницима, увођењем правила којим би се ограничиле ствари као што је 'Аирбнб', на пример", рекла је председница удружења за становање Федерика Тонинело.

image