Магазин

Венеција у проблему: Број кревета за туристе по први пут надмашује број становника

Венеција се сусреће са великим проблемом - први пут је број кревета који су доступни туристима на главном венецијанском острву премашио број становника који живе у Венецији. И док се чека одлука Унеска о томе да се овај италијански град уврсти на листу угрожених локација светске баштине, житељи се хватају за главу.
Венеција у проблему: Број кревета за туристе по први пут надмашује број становника© Daniel Frank

Староседоци су најчешће напуштали овај италијански град због масовног туризма који је довео до тога да становништво града делује као мањина. 

"Осећамо се као странци у сопственом дому, јер када ходате улицама, ми смо у мањини. Тек с времена на време угледамо неког суграђана и поздравимо га издалека, али иначе смо константно окружени туристима", каже Матео Секи, уредник сајта Ванеса који се годинама бори за очување културног и других наслеђа Венеције.

Такође, и група "Oсиo", која окупља становнике Венеције који су фокусирани на стамбена питања у граду, је поставила дисплеј у излог књижаре "Марко Поло" како би приказали све већи број кревета доступних туристима у граду.

"Нисмо могли ни да замислимо да ће у року од неколико месеци број кревета премашити број становника", наводи се у саопштењу.

Опада број становника

Скорашње стање у Венецији исказано у бројакама изгледа овако - гради има 49.304 становника, док у хотелима и кућама које се изнајмљују има 49.693 туристичка кревета. Број становника је прошлог лета први пут пао испод 50 хиљада.

Посетиоци "Града мостова" вратили су се овог лета у пуном броју након великих поплава крајем 2019. и пандемије које су пореметиле туризам. У време туристичког пика, у просеку 40 хиљада туриста у току једног дана посети град, што је навело локалне власти у Венецији да најаве да ће од следеће године применити већ дуго разматрану наплату улаза.

"У том случају се не ради о стицању профита већ о проналажењу нове равнотеже између права оних који живе, студирају или раде у Венецији и оних који посећују град", каже саветник за туризам Симон Вентурини.

Са званичним одлукама нису баш сагласни становници града: "Венеција треба да регулише туристички ток, а не да наплаћује улаз", каже Матео Секи.

"Не треба нам Унеско да нам каже да смо у опасности"

Главно острво Венеције изгубило је више од 120 хиљада становника од раних 1950-их. Састанак Унесковог комитета за светску баштину траје до 23. септембра и још није познато када ће бити саопштена одлука о Венецији. Овај чувени италијански град је 1987. године уписан на листу светске баштине, а данас му прети доспевање на црну листу.

"Не треба нам Унеско да нам каже да смо у опасности. Свесни смо ризика већ деценијама, али можда ће стављање на листу угрожених локалитета навести власти да ураде нешто", рекао је Секи, а пише Гардијан.

image