Свет

Нова нагодба САД с терористима осумњиченим за 11. септембар: Зашто сада?

Према нагодби, војни трибунал ће укинути могућност изрицања смртне казне за осумњичене, док ће осумњичени заузврат признати кривицу по свим тачкама
Нова нагодба САД с терористима осумњиченим за 11. септембар: Зашто сада?Getty © Robert Giroux

Одлука специјалног војног суда САД да склопи нагодбу са наводним главним организатором терористичког напада 11. септембра и двојицом других терориста, изазвала је гнев међу породицама неких од хиљада жртава напада на Светски трговински центар, али и доводи до питања - зашто сада?

Како пише "Њујорк тајмс", 59-годишњи Халид Шеик Мухамед, по образовању инжењер који се школовао у САД, био је "мозак" операције који је Осами бин Ладену наводно још 1996. године предложио план за напад, а затим помогао при обуци и усмеравању других терориста. 

Он и Мустафа Ахмед ел Хасави су ухваћени у Пакистану 2003. године, од када су држани у тајним затворима ЦИА где су били подвргнути мучењу, наводи амерички лист. Мухамед и Ел Хасави су, заједно с Валидом Мухамед Салих Мубарак бин Аташом, били пребачени у војни затвор у Гвантанаму 2006. године.

Амерички лист наводи да је мучење које су искусили у затворима ЦИА закомпликовало напоре да се осумњичени доведу пред суд, услед више од деценије претпретресних поступака чија је сврха била да се утврди јесте ли њихово мучење у тајним ЦИА затворима контаминирало доказе против њих.

Двојица од првобитних петорице осумњичених нису део нагодбе. Рамзи бин ел Шиб, који је оптужен да је помагао у организовању ћелије отмичара авиона у Хамбургу, у Немачкој, проглашен је неспособним за суђење због менталне болести, док би петом оптуженом, Амару ел Балушију, могло да се суди засебно, додаје амерички лист.

"Њујорк тајмс" напомиње да је нагодбом предупређено суђење које би трајало између 12 и 18 месеци, или могућност да војни судија одбаци признања која су била кључна за случај.

"Бела кућа и Пентагон су пристали на нагодбу зато што су страховали да ће било каква пресуда против тројице терориста бити оборена у жалбеном поступку због чињенице да их је ЦИА мучила годинама пре него што је процес уопште почео. С обзиром шта се америчко правосуђе ради сопственим грађанима – друштвеним мрежама већ кружи прича да су боље прошли него шестојануарски демонстранти, на пример – мени је то мало сумњиво", каже новинар Небојша Малић за РТ Балкан. 

Наш саговорник такође напомиње да је изненађујуће то што су терористи, којима је наводно највиши циљ да постану "шехиди", односно мученици зарад верских циљева, сада признају кривицу како би избегли погубљење.

"Можда ни једнима ни другима не одговара да се на суђењу износи прљави веш из америчког рата против тероризма, знајући да су после и Пентагон и ЦИА сарађивали са Ал Каидом у местима попут Сирије, јер им је то одговарало", закључује Малић.

image