Свет

Какве су везе ЦИА с терористичким нападом на Америку 11. септембра?

Неименовани службеник ФБИ тврди да је ЦИА користила своје везе са саудијским обавештајним службама да покуша да регрутује Хазмија и Михдара и заобиђе законе који забрањују Агенцији да спроводи шпијунске операције на тлу САД, користећи Ријад као посредника
Какве су везе ЦИА с терористичким нападом на Америку 11. септембра?Getty © Getty Images / Staff

Судски поднесак Војне комисије Гвантанама, суда који разматра случајеве оптужених да су извршили терористичке нападе 11. септембра 2001. на Њујорк, потврдио је да је ЦИА опструирала званичне истраге како би прикрила свој продор у Ал Каиду, али и сугерише да су неки нападачи били њени агенти, пренео је "РТ интернешенел".

Документ је првобитно објављен редигован, али су независни истраживачи дошли до нецензурисане копије. Ради се о извештају главног истражитеља Комисије, ветерана Управе за сузбијање наркотика (ДЕА) Дона Канестрара, о његовој истрази о потенцијалној умешаности саудијске владе у нападе 11. септембра, спроведеној на захтев адвоката оптужених.

ЦИА је помно пратила двојицу отмичара и Ленгли их је можда, свесно или не, регрутовао много пре него што су улетели авионима у зграде Светског трговинског центра. 

Веза нападача и саудијског обавештајца

Међу бројним и даље тајним питањима везаним за напад на Куле близнакиње посебно се истиче оно о активностима Навафа ел Хазмија и Халида ел Михдара током годину и по дана који су претходили нападу. Њих двојица су у јануару 2000. отпутовали у САД, имали су уредне визе за више улазака упркос томе што су их ЦИА и НСА раније означили као вероватне терористе Ал Каиде.

Само неколико дана пре уласка у Америку присуствовали су самиту Ал Каиде у Куала Лумпуру, где су вероватно договорени кључни детаљи напада 11. септембра. Малезијске власти су тајно фотографисале и снимиле састанак на захтев специјалне јединице ЦИА оформљене да прати Осаму бин Ладена, "Алек стејшн", премда је чудно што на запису нема тона.

"РТ интернешенел" констатује да је већ та информација била довољна да им се забрани улазак у САД, али ону су уредно слетели у Лос Анђелес, док је представницима ФБИ у ЦИА јединици "Алекс стејшн" забрањено да своја сазнања поделе с надређенима.

"Морамо да кажемо Бироу о овоме. Ови момци су очигледно лоши. Бар један од њих има визу за више улазака у САД. Морамо да кажемо ФБИ", присећа се члан "Алек стејшна" Марк Росини свог разговора с колегама и додаје "[али ЦИА] ми је рекла: 'Не, то није случај ФБИ, није надлежност ФБИ'".

Одмах по доласку Хазми и Михдар су се у ресторану на аеродрому састали с држављанином Саудијске Арабије који живи у Калифорнији Омаром ел Бајумијем, који им је у наредним данима помогао да нађу стан у Сан Дијегу, али их и упознао са имамом у локалној џамији Анваром ел Авлакијем. Ел Авлаки је убијен у нападу америчке беспилотне летелице у Јемену 2011. године.

После 9/11 ФБИ је покренуо истрагу о умешаности Саудијске Арабије у напад ("Операција Енкор"), односно против Ел Бајумија, који је пак тврдио да није познавао Хазмија и Михдара већ им помогао из самилости.

Биро је дошао до сасвим другачијег закључка – Ел Бајуми је био саудијски обавештајац и део шире милитантне вехабистичке мреже у САД којој су припадали бројни терористи а пратила је и активности антиријадских дисидената у иностранству. Штавише, операција је закључила да је могуће да су и он и саудијска влада знали да ће доћи до терористичких напада.

Зашто су скриване информације?

Ове важне чињенице скриване су од јавности до марта 2022. године, када је на захтев Беле куће скинута ознака тајности са докумената ФБИ. А недавно објављени судски поднесак Војне комисије Гвантанама баца још више светла на Бајумијев контакт са Хазмијем и Михдаром – као и на велико интересовање ЦИА за њих, њихове активности током боравка у САД, али и на то да су до августа 2001. одбијали да ФБИ открију да се налазе у САД.

Горепоменути извештај Дона Канестрара садржи и интервјуе с представницима ФБИ и Пентагона, те снажно сугерише да је ЦИА опструирала званичне истраге како би прикрила свој продор у Ал Каиду.

То је заправо процена четири неименована агента ФБИ с којима је Канестраро разговарао, а који су радили на истрагама о нападима 11. септембра. Најзанимљивије оптужбе изнео је агент Бироа у извештају назван ЦС-23, који је имао "опсежно знање о борби против тероризма и контраобавештајним питањима".

ЦС-23 је испричао да је ЦИА у више наврата лагала ФБИ и бранила му приступ у својим истрагама о Бајумију. На пример, док су званичници Агенције тврдили да не поседују информације о њему када су их представници "Операције Енкор" питали, ЦС-23 је знао да је то "неистина", јер је ЦИА водила неколико оперативних досијеа о Бајумију.

Штавише, ЦС-23 је био сигуран да је ЦИА користила своје везе са саудијским обавештајним службама да покуша да регрутује Хазмија и Михдара и заобиђе законе који забрањују Агенцији да спроводи шпијунске операције на тлу САД, користећи Ријад као посредника.

Ове тврдње је подржао и истражитељ Бироа ЦС-3, који је додао да је Бајуми, "по налогу ЦИА" отворио банковне рачуне и изнајмио стан за двојицу отмичара у Сан Дијегу. Било која информација достављена Бајумију враћала би се у "Алек стејшн".

Агенту ЦС-3 је било чудно и што је ова јединица ЦИА била укључена у регрутовање оперативаца Ал Каиде, пошто је то посао службеника обучених за тајне операције у иностранству. ЦС-10 се пак сложио да је овај аранжман био "веома необичан" и учинио је "готово немогућим за (Алек) Стејшн да развије доушнике унутар Ал Каиде из своје базе неколико хиљада миља од земаља у којима је Ал Каида наводно деловала".

ЦС-23 тврди и да су високи званичници Еф-Би-Аја потиснули даље истраге о односу ЦИА са Бајумијем и о регрутовању Хазмија и Мидхара, а представници Бироа који су сведочили пред заједничком истрагом Сената и Конгреса о 11. септембру добили су упутства да не откривају пуни степен саудијске умешаности у Ал Каиду.

ЦС-3 је изјавио и да су им, пре него што су он и њихове колеге интервјуисани у оквиру заједничке истраге, званичници ЦИА у "Алек стејшну" рекли да не сарађују у потпуности са истражитељима.

Међутим, Канестраро не доноси никакве закључке о томе зашто је ЦИА прикривала виталне информације од ФБИ пре терористичког напада, а што је потенцијално могло да исти спречи, и зашто се Биро накнадно придружио заташкавањима Агенције.

image