Свет

САД користе правило из Хладног рата како би спречили Кину да дође до чипова

Амерички савезници који производе чипове и машине за производњу чипова, попут Јапана, Холандије и Јужне Кореје, неће бити погођени променом
САД користе правило из Хладног рата како би спречили Кину да дође до чиповаGetty © Mediacolors/Construction Photography/Avalon

САД планирају да прошире правило из доба Хладног рата како би спречиле Кину да дође до специјалних машина за производњу чипова и врхунске чипове из земаља попут Израела, Сингапура, Малезије и Тајвана.

Бајденова администрација ће до краја овог месеца проширити покривање свог Правила о директним страним производима (ФДПР), које је први пут уведено 1959. како би се контролисала трговина америчким технологијама, пренео је Ројтерс у среду.

Међутим, амерички савезници који производе чипове и машине за производњу чипова, попут Јапана, Холандије и Јужне Кореје, неће бити погођени променом, наводи се у истом тексту, преноси "Ејжа тајмс".

Бајденова администрација такође може да користи ФДПР да спречи Кину да дође до чипова са меморијом високопропусног опсега (ХБМ) које производе "СК Хиникс" и "Самсунг електроникс" и опрему која може да направи те чипове, известио је "Блумберг", позивајући се на сопствене изворе.

У извештају се наводи да ће нови ФДПР, ако буде усвојен, блокирати испоруку ХБМ2 и напреднијих чипова, укључујући ХБМ3 и ХБМ3Е, који се сви могу користити као акцелератори вештачке интелигенције (АИ).

Речено је да америчка компанија "Микрон технолоџи" такође производи ХБМ чипове, али на њу неће утицати ново правило јер је та компанија обуставила продају својих производа Кини након што је 2023. њеним меморијским чиповима забрањено да се користе у критичној инфраструктури земље.

"Обуздавање и праћење Кине неће зауставити њен развој, већ ће је само учинити још одлучнијом и способнијом у јачању сопствене снаге у технологији и иновацијама", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан на брифингу за медије у среду.

Он је додао да се нада да ће се "релевантне земље чврсто одупрети принуди и заједнички подржавати правичан и отворен међународни трговински поредак како би заштитиле своје дугорочне интересе".

Ројтерс је такође известио да САД планирају да додају око 120 ентитета на своју листу за рестрикцију трговине. Ови ентитети укључују шест произвођача чипова и њихове добављаче хардвера и софтвера.

image