Свет

Кина искораком у технологији микрочипова задаје ударац америчким санкцијама

Председник Бајден покушао да ограничи Кини приступ најнапреднијој технологији чипова из страха да би могла да је користи у војне сврхе
Кина искораком у технологији микрочипова задаје ударац америчким санкцијамаwww.globallookpress.com © Christian Charisius

Кина је направила велики напредак у производњи микрочипова, тако поткопавајући напоре америчког председника Џозефа Бајдена да спречи Пекинг да приступи тој напредној технологији.

Чини се да су чипови у најновијем "Хуавеј" паметном телефону направљени коришћењем најсавременијих техника развијених у Европи, користећи технологију која је сада предмет трговинских ограничења, пише британски "Телеграф".

Истраживачка компанија "ТекИнсајтс" је анализирала главни процесорски чип "мејт 60" и закључила да је произведен коришћењем онога што је познато као ЕУВ, или екстремна ултраљубичаста литографија. ЕУВ је напредна производна техника која се користи за урезивање унутрашњих делова чипа у његов силицијум.

Технологију ЕУВ је, као строго чувану тајну, развила холандска компанија АСМЛ и уградила у своје машине за производњу чипова вредне више милијарди долара.

Кина је сада у великој мери онемогућена да купује ове машине под трговинским ограничењима које су предводе САД. Процесорски чип "мејт 60" је произвела кинеска "Семикондактор менјуфакчеринх интернешнл корпорејшн" (СМИЦ), која се делимично налази у власништву државе.

Иако су чипови који се користе у "мејт 60" безопасни, чињеница да Пекинг сада има приступ тој производној технологији изазваће узбуну у Вашингтону, наводи британски лист.

Председник Бајден је покушао да Кини ограничи приступ најнапреднијој технологији чипова из страха да би се она могла користити у војне сврхе.

СМИЦ, који је највећи кинески произвођач микрочипова, стављен је на америчку "црну листу" 2020. године због "неприхватљивог ризика" да се његови производи могу користити у војној индустрији. Кинеска компанија пориче да ради са војском.

Потпредседник "ТекИнсајта" Дан Хачесон рекао је за "Блумберг", који је први известио о кинеском технолошком успеху, да је "то је прилично важан напредак за Кину".

Успех "Хуавеја" и чињеница да је Кина прошле године направила пробој у ЕУВ технологији, када је поднела патент у вези са техником, изазвала је забринутост на Западу.

Чини се да "кирин 9000С" чип у новом "мејт 60" користи процесни чвор дужине седам нанометара - мере која показује колико је мало, а самим тим и моћно коло тог чипа.

Тренутне америчке санкције забрањују Кини да увози производну опрему за процесне чворове мање од 14 нанометара, технологију која је 2015. године сматрана најсавременијом.

Како је Хачесон навео у истраживачкој белешци, "то нас доводи до питања немогућности Кине да набави оптику, материјале и изворе светлости потребне да би имали ЕУВ способност у својим фабрикама. Технолошки напредак СМИЦ-а се убрзава".

"Хуавеј мејт 60" представљен је прошле недеље током посете америчке секретарке за трговину Ђине Раимондо Пекингу. 

image