Економија

Упркос санкцијама: Кина на прагу почетка производње чипова нове генерације

Највећи произвођач чипова у Кини намерава да искористи своје постојеће залихе опреме произведене у САД и Холандији за производњу минијатурних чипова димензија пет нанометара
Упркос санкцијама: Кина на прагу почетка производње чипова нове генерацијеwww.globallookpress.com © Cfoto

Кинески произвођачи чипова очекују да већ ове године произведу процесоре за паметне телефоне, упркос америчким покушајима да успоре развој те индустрије у Кини.

Највећи произвођач чипова у Кини, СМИЦ, развио је нове производне капацитете у Шангају, који би требало да производе чипове за технолошког гиганта "Хуавеј", пише "Фајненшел тајмс".

План је у складу са декламованим циљем Пекинга да постане самодовољан када је реч о производњи чипова, у тренутку када администрација америчког председника Џозефа Бајдена уводи рестрикције на извоз опреме за њихову производњу у Кину.

САД у томе сарађују са Холандијом и Јапаном, а крајем прошле године уведена је забрана извоза машина за производњу чипова холандске марке АСМЛ.

Према речима двоје људи упознатих у планове, СМИЦ намерава да искористи своје постојеће залихе опреме произведене у САД и Холандији за производњу минијатурних чипова димензија пет нанометара.

Производна линија ће производити "кирин" чипове које је дизајнирао "Хуавеј", намењене за нове верзије својих премијум паметних телефона.

Док чипови од пет нанометара остају генерацију иза тренутно најнапреднијих тронанометарских чипова, овај потез би показао да кинеска индустрија полупроводника и даље постепено напредује, упркос контроли извоза САД.

"Хуавеј" је изненадио индустрију и аналитичаре својим напретком када је у августу лансиран његов паметни телефон "Мате 60 Про" са процесором од седам нанометара.

image