Свет

Украјинска Рада поручила: Зауставите Телеграм!

Телеграм користи око 80 одсто Украјинаца, а менаџмент компаније не одржава званичне контакте са Кијевом, што представља озбиљну претњу националној безбедности, оценио је шеф Комитета Врховне раде за информациону политику Никита Потурајев
Украјинска Рада поручила: Зауставите Телеграм!Getty © Illustration by Sheldon Cooper/SOPA Images/LightRocket

Кијев нема могућност да регулише рад Телеграма, као ни било које друге друштвене мреже. Пошто је немогуће регулисати његов рад, Украјина ће бити спасена само блокадом те мреже, изјавио је шеф Комитета Врховне раде за информациону политику Никита Потурајев.

Посланик је свој став објаснио пре свега чињеницом да власти немају ресурсе да регулишу активности Телеграма, а његово руководство наводно не жели да успостави комуникацију са Кијевом.

"Нема средстава за регулацију и никада их неће бити. Нема и могућности нема нити ће их бити, јер то није у нашој надлежности. То се односи на све друштвене мреже", казао је Потурајев у интервјуу за "РБЦ-Украјина".

На опаску да Телеграм није само популаран међу становништвом, већ да га и власти активно користе, посланик је одговорио да су "све то грешке".

Како је навео Потурајев, Телеграм користи око 80 одсто Украјинаца, а менаџмент компаније не одржава званичне контакте са Кијевом, што представља озбиљну претњу националној безбедности.

Према његовим речима, тренутна ситуација са интернетом је опасна за Кијев не само због пораза у информационом рату, већ и због стварног пораза у оружаном сукобу.

Потурајев је предложио да се ситуација спасе предлогом закона о блокирању мреже која није под контролом Кијева, у случају одбијања да успостави директну интеракцију са украјинским властима, као што је већ учињено са руским друштвеним мрежама Вконтактe и Однокласники.

Раније је Потурајев предложио увођење војне цензуре у земљи, што би, према његовим речима, дало потребна овлашћења властима.

Шеф украјинског Националног савета за телевизију и радио-дифузију Олга Герасимјук предложила је 30. априла да се званичницима и владиним агенцијама забрани коришћење Телеграма као средства информисања грађана.

Она је претходно навела да се међу посланицима Раде расправља о питању предузимања мера за регулисање рада Телеграма у тој земљи.

Раније је представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андреј Јусов назвао "Телеграм претњом по безбедност земље", док је председник Комитета за слободу говора Врховне раде Јарослав Јурчишин рекао да су забрана и блокирање последње средство које власти могу да користе "само када постоји критична потреба".

image