Свет

Украјина и Европа уједињено против Телеграма: Како блокирати и казнити руску платформу

Свим украјинским званичницима и владиним агенцијама треба да се забрани да на тој руској платформи имају своје странице, оценила је председница Националног савета за ТВ и радио Украјине Олга Герасимјук
Украјина и Европа уједињено против Телеграма: Како блокирати и казнити руску платформуGetty © Sheldon Cooper/SOPA Images/LightRocket

Украјинске власти раде са Европском унијом на законској регулацији Телеграма, како би могли да казне и блокирају ту платформу, изјавила је председница Националног савета за ТВ и радио Украјине Олга Герасимјук.

"Кијев предлаже да се Телеграм дода на листу дигиталних платформи које подлежу регулацији, што ће омогућити да буде блокиран и кажњен", казала је Герасимјук.

Она је предложила да се свим украјинским званичницима и владиним агенцијама забрани да на тој руској платформи имају своје странице.

Раније је шеф Центра за борбу против дезинформација при Савету за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Коваленко изјавио да Кијев припрема нацрт закона "о регулисању дезинформација и пропаганде у медијима и друштвеним мрежама".

Како је навео, то ће омогућити украјинским властима да захтевају да платформе блокирају одређене канале.

Шеф Главне обавештајне управе Кирил Буданов изјавио је да је "Телеграм проблем за Украјину".

"Потребно је законски натерати све да се региструју, да буде јасно ко стоји иза ког ресурса", истакао је Буданов.

Оснивач Телеграма Павел Дуров изјавио је у интервјуу Такеру Карлсону да је "Епл" захтевао да месинџер избрише неке јавне странице за украјинске кориснике.

Такође је рекао да "Епл" и "Гугл" могу да цензуришу практично све што је против њихових правила, као и да врше велики притисак на рад његове апликације, а не владе.

"Обе америчке компаније су веома јасно ставиле до знања да ће Телеграм бити искључен из продавница апликација ако се не придржава правила која су дефинисали. Рекао бих да највећи притисак на Телеграм не врше владе, него 'Епл' и 'Гугл'. Када је реч о слободи говора, те две платформе могу цензурисати у суштини све што можете да прочитате на свом паметном телефону", казао је Дуров.

image