Свет

Претња по безбедност земље: Норвешка забрањује званичницима ТикТок и Телеграм

Апликација Телеграм" је заједно са кинеским ТикТоком забрањена на пословним телефонима државних службеника
Претња по безбедност земље: Норвешка забрањује званичницима ТикТок и Телеграмwww.globallookpress.com © Fabian Sommer/dpa

Норвешко министарство правде наложило је владиним званичницима да не инсталирају ТикТок или Телеграм на своје пословне уређаје, након што је безбедносна агенција те апликације као ризичне означила.

Многе западне земље су на сличан начин забраниле ТикТок, кинески сервис за дељење снимака, али Норвешка је прва која је у своја ограничења укључила и Телеграм, популарну платформу за размену порука.

Забрана је заснована на ревизији коју је раније овог месеца спровела Национална безбедносна управа (НСМ) Осла. Телеграм је означио сумњивим због његовог "руског порекла", наводи се у саопштењу министарства.

Министарка правде Емили Енгер Мел рекла је да подржава препоруке НСМ-а и поручила званичницима да не користе ове две апликације. Уколико су потребне за рад, треба их инсталирати на посебан уређај, додала је она.

Мел, која има 29 година и најмлађа је чланица норвешке владе, раније се нашла на удару критика због инсталирања ТикТока на свом пословном телефону. Тада се правдала да је желела да допре до млађе публике, међу којима је апликација веома популарна. Уклонила је ТикТок са телефона после месец дана коришћења.

НСМ је изразио ширу забринутост због апликација које прикупљају информације о корисницима, укључујући Фејсбук, Инстаграм и Снепчет, али је министарство издвојило ТикТок и Телеграм, позивајући се на извештај који су у фебруару објавиле националне оружане снаге, у којем су Кина и Русија описане као највеће претње безбедности нордијске земље.

ТикТок се такође нашао на мети у САД, Великој Британији, Канади и ЕУ. Норвешки парламент је спреман да забрани његову употребу законодавцима, јавили су локални медији.

Телеграмово "руско порекло" је очигледна референца на његовог творца, Павела Дурова, који је рођен у данашњем Санкт Петербургу и дипломирао лингвистику у Русији. Напустио је земљу 2013. године и од тада је држављанин Уједињених Арапских Емирата и Француске.

Телеграмова матична компанија послује из Дубаија и регистрована је на Британским Девичанским острвима. Суд у Москви је 2018. забранио апликацију на захтев медијског регулатора РКН, који се жалио на пропуст компаније да обезбеди кључеве за шифровање безбедносним службама. "Телеграм" је тврдио да је то немогуће због начина на који платформа функционише. Покушаји спровођења забране били су неуспешни, а две године касније она је укинута.

image