Свет

Системи С-400 купљени од Русије чуваће турско небо

Турска прави вишеслојни систем противваздушне одбране "Челична купола" за који се тврди да је комплекснији од израелске "Гвоздене куполе", пише "Хуријет"
Системи С-400 купљени од Русије чуваће турско небо© Russian Defence Ministry/Global Look Press

Турска би могла да интегрише систем противваздушне одбране С-400, купљен од Русије у национални вишеслојни систем ПВО који се формира, пише турски лист "Хуријет", позивајући се на мишљења стручњака.

Турска прави вишеслојни систем противваздушне одбране "Челична купола" за који се тврди да је комплекснији од израелске "Гвоздене куполе".

О тој теми се разговарало на недавном састанку агенција за војну индустрију којим је председавао турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Поред стратешких циљева, 'Челична купола' је дизајнирана да у потпуности осигура ваздушну безбедност земље. Такође је дизајнирана да уништи могуће претње ван територије земље што је брже могуће. Време доношења одлука је убрзано, а губици се минимизирају", наводи се у чланку.

Према речима аналитичара за безбедност Турана Огуза, Турска може да интегрише купљене руске системе С-400 у национални вишестепени ПВО систем.

"С-400 такође би могао да буде укључен у овај систем, пошто је то наш национални систем", рекао је он.

Подсећамо, Русија и Турска су 2017. године потписале први уговор за куповину комплета С-400 у вредности од 2,5 милијарди долара, уз могућност куповине још једног.

Испоруке првог пука извршене су у лето и јесен 2019. године. Већ 2022. године директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије Дмитриј Шугајев рекао је да је потписан и почео да се реализује уговор о набавци другог пука ПВО система С-400.

image