Свет

Пола века од Никсонове оставке: Време приближавања САД и Кине и попуштања затегнутости с Москвом

Иако оцрњен, пре свега због афере Вотергејт, 37. председник САД оставио је значајан траг у историји Америке и периода Хладног рата
Пола века од Никсонове оставке: Време приближавања САД и Кине и попуштања затегнутости с МосквомGetty © Bettmann

На данашњи дан пре пола века некадашњи председник Сједињених Америчких Држава Ричард Никсон поднео је оставку - мандат му је трајао од јануара 1969. до августа 1974, а био је то јединствен моменат у историји САД који је уследио након афере Вотергејт, али и низа других околности.

Светској, а пре свега јавности САД, председник Никсон је тада представљен као личност проблематичног морала чији је опозив неизбежан.

Посебну улогу током афере Вотергејт одиграли су медији, двојица новинара "Вашингтон поста" Боб Вудворд и Карл Бернстин, који су потом проглашени за оличење истраживачког новинарства.

Међутим, иако оцрњен, 37. председник САД оставио је значајан траг у историји Америке и периода Хладног рата - његово време је било доба нових глобалних престројавања, приближавања САД и Кине, доба детанта, извесног попуштања затегнутости с Москвом.

Такође, Никсон је био одлучан да оконча учешће САД у рату у Вијетнаму, али је свега неколико месеци пре него што је предложио америчко повлачење из те земље, маја 1969, одобрио тепих бомбардовања Лаоса и Камбоџе.

У унутрашњој политици допринео је попуштању расних затегнутости у САД.

Први је покренуо озбиљну еколошку политику, али и систематску борбу против наркотика. За његову владу везани су и успеси САД у свемирском програму, као слетање Апола 11 на Месец, што је личило на победу Вашингтона у том надметању.

Успешно је штитио интересе Запада у Латинској Америци, како су их виделе САД, рецимо у Чилеу. Упамћен је и по економским мерама које су промениле свет финансија.

Други председнички мандат, 1972. године, освојио је великом разликом у гласовима - била је то једна од изразитијих победа у надметању за председника у историји САД.

Политички ангажман почео је у Представничком дому САД 1946, те у Сенату 1950, када стиче репутацију оштрог антикомунисте. На позицији потпредседника САД био је од 1953. до 1961. у време Двајта Ајзенхауера. Прво учешће на председничким изборима прошло је неславно, победио га је Џон Кенеди.

Читав свет био је изненађен када су САД нормализовале односе с комунистичким властима у Пекингу. Био је то плод дипломатске вештине Хенрија Кисинџера. Службена посета Ричарда Никсона Кини фебруара 1972. оставила је велики утисак.

Какав се прелом догодио посебно је било видно у Москви. Последица ће бити Уговор о антибалистичким пројектилима, односно њиховом ограничењу са Совјетским Савезом, маја те године.

image