Свет

Сарадња где може, изазивање где мора: Британски министар спољних послова путује у Кину

Планирано путовање знак је жеље Лондона да се поново повеже са Пекингом
Сарадња где може, изазивање где мора: Британски министар спољних послова путује у КинуGetty © picture alliance / Contributor

Британски министар спољних послова Дејвид Леви планира посету Кини у септембру како би сигнализирао да Лондон жели да настави сарадњу са Пекингом на високом нивоу.

Како подсећа "Гардијан", Леми је планирао да отпутује у Кину док су лабуристи још били у опозицији раније овог лета, али је његово путовање одложено када су расписани општи избори.

Након што су лабуристи победили на изборима, Леми се састао са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем на састанку Асоцијације држава југоисточне Азије 26. јула.

Из министарства су навели да је на састанку у Лаосу шеф дипломатије "изложио да ће влада сарађивати где може, такмичити се где је потребно и изазивати тамо где мора".

Последњи министар спољних послова који је посетио Кину био је Џејмс Клеверли у августу 2023. У то време, конзервативна влада је била под притиском "јастребова" да заузме чврст став према Кини због наводних безбедносних претњи и "мешања у британску демократију".

image