Свет

Нова болест на Старом континенту: Европа "увезла" прве случајеве вируса сличног зики

Епидемије вируса оропоуче, које могу бити повезане са деформитетима фетуса, пријављене су у неколико земаља у Јужној и Централној Америци и на Карибима
Нова болест на Старом континенту: Европа "увезла" прве случајеве вируса сличног зикиGetty © Joao Paulo Burini

Европска агенција за болести упозорила је туристе на ризик - посебно за труднице - путовања у подручја са високим бројем случајева вируса сличног зики, након што су откривени први случајеви болести у Европи.

Деветнаест увезених случајева вируса оропоуче (ОРОВ) - зооноза која се шири на људе од заражених мушица и комараца - пријављено је у земљама Европске уније у јуну и јулу. У Шпанији 12, пет у Италији и два у Немачкој. Сви су повезани са недавним путовањима на Кубу и Бразил, наводи се у саопштењу Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

Оропоуче вирус може да изазове грозницу, главобољу, мучнину, повраћање и болове у мишићима и зглобовима, али је посебно опасан за труднице јер може да изазове побачај, развојне проблеме и деформитет фетуса.

Бразилско министарство здравља дигло је узбуну у јулу након што су четири бебе рођене са микроцефалијом - главама мањих од очекиваних. Њихове мајке су биле заражене вирусом.

Познато је да вирус зика, који се такође преноси преко комараца, изазива урођене деформације укључујући микроцефалију.

Не постоји вакцина или лек за спречавање или лечење ОРОВ-а. Иако је болест ретко фатална, Бразил је недавно пријавио прва два смртна случаја у свету од вируса, обе жене у 20-им годинама.

Од јануара је пријављено преко 8.000 случајева у Јужној Америци, Централној Америци и на Карибима, са пријављеним епидемијама у Бразилу, Боливији, Колумбији, Перуу и Куби.

ЕЦДЦ је саопштио да је ризик од инфекције за европске грађане који путују у епидемијска подручја у Америци "процењен као умерен". Али вероватноћа излагања људи у Европи је и даље веома мала, пошто су мушице и комарци који преносе вирус одсутни на континенту и до данас нема документованих случајева преношења вируса са човека на човека.

Европа такође пријављује све већи број болести које преносе комарци, као што је вирус Западног Нила, са недавним случајевима откривеним у Грчкој и Румунији.

image