Свет

Пет болести викторијанског доба које су се вратиле на Запад

Зашто се болести Дикенсовог доба враћају годинама након што су искорењене?
Пет болести викторијанског доба које су се вратиле на ЗападGetty © Hulton Archive / Stringer

Губа на Флориди, мале богиње у Лондону и пораст сифилиса за 50 одсто или више у Ирској и Португалу.

Ово није одломак из викторијанског романа, већ отрежњујућа слика западног света 2023.

Пад стопе вакцинације деце, промене у понашању и навикама у исхрани и климатске промене — допринели су савршеној олуји где су се опасне болести, за које се сматрало да су искорењене, вратиле у земље које су их претходно практично елиминисале.

Уз то, бактерије постају све отпорније на наше антибиотике, што значи да је један од најзначајнијих лекова у последњих 100 година сада угрожен, пише "Политико".

Док су богате земље успеле да елиминишу многе епидемије кроз усаглашене кампање вакцинације, ефектне поруке о јавном здрављу и увођење ефикасних модерних лекова, 21. век је преокрет. У комбинацији са пандемијом ковида 19 и "ером глобалног кључања", здравствени системи су се нашли на зачељу када је реч о борби против неких од најстаријих болести.

Ево пет болести које су се вратиле:

Морбиле

Морбиле су једна од најзаразнијих људских болести и у епидемијама су стизале сваке две до три године, узрокујући више од два милиона смртних случајева. Али то се све променило с развојем вакцине. Прва је одобрена за употребу 1963. године и уследила је распрострањена кампања вакцинације. Али ,пошто је болест толико заразна, имунитет у заједницама мора бити заиста висок - на 95 посто - да би се зауставило ширење болести.

Данас се те бројке не достижу, а резултат су биле епидемије широм Европе. Последњих година, Велика Британија, Грчка, Чешка Република и Албанија изгубиле су статус земаља слободних од морбила. У прва два месеца у 2023. већ је било регистровано 900 случајева морбила у европском региону — што је више од укупног броја из 2022.

Холандија је упозорила да мањи број вакцинисаних значи да је већа вероватноћа да ће се богиње поново појавити. У Лондону, Агенција за здравствену безбедност саопштила је у јулу да престоници прете десетине хиљада случајева због нижег нивоа вакцинације током неколико година, чему је допринела пандемија.

Подаци из Лондона дају "потресну слику", рекао је за "Политико" Ендру Полард, директор Оксфордске групе за вакцине. "Не смемо потценити озбиљност ове поруке".

Сифилис

Сифилис је полно преносива бактеријска болест која може да се лечи пеницилином ако се рано открије. Ако не, напредује у фазама, при чему је прва безболна раница, друга осип са другим симптомима као што су грозница или умор, а трећа је латентна фаза у којој бактерије остају у телу, али не изазивају проблеме. Завршна фаза може се десити деценијама након прве инфекције и може оштетити органе и довести до смрти.

У касном 18. веку, процењује се да је сваки пети становник Лондона "фасовао" сифилис до својих тридесетих. Сада, Агенција за здравствену безбедност земље поново бележи огромне скокове, а број случајева у 2022. години - 8.692 - је највећи годишњи број од 1948. године.

И није само жариште само Британија. Најновије годишње епидемиолошко истраживање Европског центра за превенцију и контролу болести показује да су случајеви широм ЕУ на узлазној путањи. Највиша стопа у 2019. била је на Малти, а затим у Ирској.

Случајни сексуални сусрети су чешћи него икад, али нису само ризичнија понашања довела до успона сифилиса. Смањено улагање у сексуално здравље и едукацију, такође се сматра кривим за пораст случајева сифилиса.

Гихт

Болест краљева се вратила и овога пута нису погођени само краљеви који су уживали у црвеном месу и алкохолу.

Гихт је болна врста артритиса где се мали кристали формирају око зглобова - често палца на нози. Број случајева се повећава широм света, а САД и Канада имају највећи пораст процене преваленције гихта између 1990. и 2017.

Фактори ризика за гихт укључују гојазност, здравствене проблеме као што су висок крвни притисак и дијабетес и једење хране богате фруктозом. Ризик се такође повећава у складу са конзумирањем алкохола. Најчешће погађа мушкарце.

Са стопама гојазности у европском региону које не показују знаке успоравања, чини се да болест краљева можда неће нестати ускоро.

Губа

Тешка кожна болест узрокована бактеријом која доводи до оштећења нерава и губитка осећаја на кожи, очима и носу је нешто што су мало људи који живе у западним земљама икада видели. До сада.

Нови извештај указује да је губа можда постала ендемска за Флориду. Број пријављених случајева се више него удвостручио у последњој деценији у југоисточним државама САД. Док се за пораст окривљује нездрав начин живота, истраживачи су такође указали на лоше управљање ситуацијом.

Историјски гледано, политика је била да се људи са болешћу шаљу на удаљена карантинска острва, позната као колоније губаваца. Сада се губа лечи медикаментима, а рано откривање може да помогне да се избегне инвалидитет.

Маларија

Маларија није увек била болест која се јављала само у тропским регионима Африке, Азије и Латинске Америке. Случајеви су примећени у мочварним пределима Париза и дуж лондонске реке Темзе, при чему је италијанска Сардинија крајем 19. века бележила 300 смртних случајева на 100.000 становника. Али Европа је успела да искорени маларију кроз огроман послератни програм прскања инсектицида, исушивања мочвара и терапије лековима.

Док маларија тек треба да се у потпуности врати у регион – осим неколико случајева локалног преноса – пораст других болести које преносе комарци, као што су денга и вирус Западног Нила, треба посматрати као знак упозорења, наводи "Политико".

Преко Атлантика, у јуну су амерички центри за контролу и превенцију болести објавили упозорење о неколико локално стечених случајева маларије.

Што се тиче судбине Европе, шеф Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије Питер Сендс рекао је да би, с обзиром на све екстремне временске прилике у региону, Европа "можда могла да доживи повратак маларије".

image