Свет

Печат на прогон: Украјина одобрила закон о забрани УПЦ

Следеће недеље украјински парламент би могао коначно да гласа о предлогу закона којим би било забрањено деловање Руске православне цркве у Украјини и са њом повезаних структура и верских организација
Печат на прогон:  Украјина одобрила закон о забрани УПЦ© Tanjug/Igor Palkin/Russian Orthodox Church Press Service via AP

Одбор за хуманитарну и информациону политику Врховне раде Украјине изгласао је данас измене и допуне закона о забрани деловања Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Украјини, изјавио је украјински посланик и члан тог одбора Владимир Вјатрович.

"Комитет је подржао амандмане на коначну верзију закона, који ће ставити тачку на постојање Руске православне цркве и њених огранака у Украјини", рекао је Вјатрович за агенцију Униан.

Према његовим речима, следеће недеље украјински парламент би могао коначно да гласа о предлогу закона којим би било забрањено деловање Руске православне цркве у Украјини и са њом повезаних структура и верских организација.

Вјатрович је подсетио да је према предлогу закона, да би се одређена верска организација сматрала као повезана са Русијом, потребно да Државна управа за етнополитику и слободу савести изврши испитивање и, након што утврди знаке руског утицаја, та верска организација има још шест месеци да се ослободи тих знакова и раскине све организационе везе.

Уколико то не уради, државна управа подноси тужбу суду и судском одлуком се забрањује рад такве структуре или организације, наводи Униан.

Подсетимо, украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

image