Свет

Тикток терористи: Две трећине осумњичених за тероризам у Западној Европи су тинејџери

Радикализација почиње на великим платформама попут Тиктока и Инстраграма, а касније се пребацује на затворене групе на платформама као што је Телеграм, каже професор студија безбедности
Тикток терористи: Две трећине осумњичених за тероризам у Западној Европи су тинејџериGetty © Malte Mueller

Две трећине од 60 ухапшених од октобра прошле године, који су осумњичени за тероризам у Западној Европи, су тинејџери старости од 13 до 19 година, показују најновији подаци Питера Нојмана, професора студија безбедности на Кингс колеџу у Лондону.

Нојман је у књизи о овом феномену, која би требало да изађе у септембру, овај нови тип младих, самостално радикализованих осумњичених назвао "Тикток терористима".

"То је нешто ново. Пре десет година ова старосна група је била изузетак, а сада је правило", рекао је Нојман за "Ноје цирхер цајтунг".

Он је додао да се нови терористи радикализују путем интернета, тако да финални подстицај на акт тероризма не даје конкретна особа.

Према његовим речима, радикализација почиње на великим платформама попут Тиктока и Инстраграма, а касније се пребацује на затворене групе на платформама као што је Телеграм.

"Овај нови тренд се може видети и у Швајцраској", рекао је Нојман и као пример за то навео починиоца који је у марту ножем повредио ортодоксног Јеврејина у Цириху, као и хапшења тинејџера у кантону Шафхаузен на северу Швајцарске осумњичених за подршку тероризму.

image