Свет

Либерална диктатура: Оснивачу Телеграма прети 20 година затвора, бројне реакције на Западу и Русији

Поводом хапшења Павела Дурова коме се на терет ставља низ кривичних дела, а пре свега одбијање ове друштвене мреже да сарађује с властима, огласио се Такер Карлсон, Илон Маск, Роберт Кенеди Млађи, руско Министарство спољних послова и други
Либерална диктатура: Оснивачу Телеграма прети 20 година затвора, бројне реакције на Западу и Русији© Jaque Silva/Keystone Press Agency

Француска полиција ухапсила је у суботу увече оснивача Телеграма Павела Дурова на аеродрому у Паризу. Како преносе медији, Дурову се на терет ставља низ кривичних дела, а пре свега одбијање ове друштвене мреже да сарађује с властима.

Како се очекује, оптужница против Дурова биће подигнута у недељу и укључиваће саучесништво у кривичним делима која се, како се наводи, врше уз помоћ Телеграма, као што су тероризам, трговина дрогом, превара и прање новца, уз припрећену затворску казну до 20 година.

Дуров, који има и француско држављанство, ухапшен је након што је приватним авионом долетео из Азербејџана.

Хапшење Дурова у Француској, прокоментарисао је прослављени амерички новинар Такер Карлсон, "представља упозорење свим власницима онлајн платформи који не желе да цензуришу истину на захтев влада и обавештајних служби. Тама се убрзано надвија над некадашњим слободним светом."

Огласио се и амерички бизнисмен Илон Маск и преко хештега "#ФрееПавел" објављеног на Иксу подржао руског колегу.

Случај оснивача Телеграма има политичке разлоге и може да представља средство за добијање приступа информацијама о корисницима ове мреже, навео је заменик председника руске Државне думе Владислав Даванков, преносе РИА новости.

Алексеј Пушков, шеф Комисије за политику информисања Савета РФ, оценио је поводом хапшења Павела Дурова да "либералне диктатуре не толеришу оне који не играју по њиховим правилима. Нека се спреми Илон Маск."

Поводом хапшења се огласило и руско Министарство спољних послова, истакавши да сарадници Дурова нису контактирали руску амбасаду у Француској у вези са његовим притварањем, али су руске дипломате одмах предузеле неопходне кораке у таквим случајевима.

"Почели смо да се бавимо овим и много пре него што је потпредседник Државне думе Владислав Даванков упутио апел министру спољних послова Сергеју Лаврову захтевајући Дурово ослобађање", потврдили су у Министарству за РИА Новости.

Амбасада Русије у Паризу затражила је од француских власти да објасне из којих разлога су привели Дурова, али француске власти до сада нису прихватиле сарадњу по овом питању, рекли су из дипломатског представништва за РИА Новости.

Амбасада је, одмах по привођењу Дурова, захтевала од француских власти да му се осигура заштита права и омогући конзуларни приступ.

Како је истакао шеф Комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета Руске Федерације Андреј Климов, Дуров је ухапшен на захтев САД, које ће наставити да делују по принципу "они који нису са нама су против нас".

Амерички политичар Роберт Кенеди Млађи је поводом хапшења Дурова навео да је данас као никада актуелна потреба да се заштити слобода говора.

"У Француској су управо ухапсили оснивача и генералног директора шифроване, нецензурисане платформе Телеграм. Потреба за заштитом слободе говора је актуелнија него икад", написао је он на Иксу.

Париз је целом свету показао "лице тиранина", оценио је лидер француске партије "Патриоте" Флоријан Филипо на Иксу.

"Хоће ли сутра Илона Маска да стрпају у затвор због непоштовања европских правила цензурисања по Закону о дигиталним услугама?!", написао је Филипо.

image