Русија

Такер Карлсон са оснивачем Телеграма: "Гугл" и "Епл" највећи цензори, а не власт

Телеграм не жели да буде политички играч, већ неутрална платформа, непристрасна која не заузима било чију страну, рекао је Павел Дуров, напоменвуши да руска мрежа привлачи превише пажње ФБИ и безбедносних служби
Такер Карлсон са оснивачем Телеграма: "Гугл" и "Епл" највећи цензори, а не властGetty © Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Убрзо након што је отворио налог на Телеграму, амерички новинар Такер Карлсон објавио је интервју са оснивачем те платформе Павелом Дуровом, који му је открио да компаније "Епл" и "Гугл" могу да цензуришу практично све што је против њихових правила.

Дуров, који живи у Дубаију, рекао је да поменуте америчке корпорације врше велики притисак на рад његове апликације, а не владе.

"Обе америчке компаније су веома јасно ставиле до знања да ће Телеграм бити искључен из продавница апликација ако се не придржава правила која су дефинисали. Рекао бих да највећи притисак на Телеграм не врше владе, него 'Епл' и 'Гугл'. Када је реч о слободи говора, те две платформе могу цензурисати у суштини све што можете да прочитате на свом паметном телефону", казао је Дуров.

Према његовим речима, за Телеграм таква претња "није мала ствар", јер би могла да лиши "значајан део светске популације приступа вредној апликацији коју користе сваки дан".

Дуров је остакао да Епл и Гугл "нису превише вољни да направе компромис" у погледу поштовања правила која су поставили, од којих су нека политичке природе.

Он је истакао да Телеграм не жели да буде политички играч, већ неутрална платформа, непристрасна која не заузима било чију страну.

Телеграм привлачи превише пажње ФБИ и безбедносних служби

Дуров је такође казао да се труди да не посећује "велике геополитичке силе" као што су Русија, Кина и САД, где власти удељују повећану пажњу Телеграму.

"Идем у земље где сам сигуран да су њихови поступци у складу са оним што ми радимо, са нашим вредностима", напоменуо је Дуров.

Додао је и да има могућност да иде у САД, али се труди да то не ради јер је тамо под будном пажњом ФБИ и власти.

"Привлачимо превише пажње ФБИ, безбедносних служби, где год да се налазимо у САД. Навешћу пример. Последњи пут када сам био у САД, са мном је био инжењер који ради за Телеграм. Службеници или агенти из сфере сајбер безбедности су покушали тајно, иза мојих леђа, да запосле мог инжењера", рекао је Дуров.

Он је указао да Телеграм тренутно броји више од 900 милиона корисника, а процењује да ће та бројка достићи милијарду у року од годину дана. 

Дуров је истакао да подржава оно што Илон Маск ради за развој мреже "Икс", пошто та друштвена мрежа, према његовим речима, "постаје све већи поборник слободе говора".

image