Свет

Смит узвраћа ударац: Специјални тужилац оживљава случај против Трампа

Након што је судија Кејлин Кенон донела одлуку о његовом незаконитом именовању, Смит који је раније надгледао процесуирање ратних злочина у Хагу, поднео је жалбу и тражи поништавање одлуке
Смит узвраћа ударац: Специјални тужилац оживљава случај против Трампа© Alex Wong/Getty Images

Специјални тужилац Џек Смит тражио је од жалбеног суда да поништи одлуку америчког окружног судије Кејлин Кенон да одбаци случај против Доналда Трампа, што је први корак у дуготрајном процесу оживљавања овог случаја против републиканског председничког кандидата.

Кенонова је, наиме, прошлог месеца донела одлуку којом је постављање Смита за специјалног тужиоца прогласила неуставним што је ефективно зауставило један од два савезна случаја против Трампа. Бивши председник се у овом случају суочио са 40 оптужби, а кривили су га да је неадекватно руковао поверљивим документима на свом имању Мар-а-Лаго на Флориди.

Смит је у жалби истакао да је Кенонова игнорисала деценије преседана када је донела своју "запањујућу одлуку да одбаци целу оптужницу", закључивши да је његово именовање нелегитимно и да има превише моћи за некога чије постављење није потврдио Сенат.

Нејасно је колико дуго ће жалбеном суду бити потребно да донесе одлуку о случају, али чак и ако поништи одлуку Кенонове и врати тужиоца, мало је вероватно да би до суђења могло доћи пре новембарских председничких избора. Ако Трамп победи, могао би да именује државног тужиоца који би имао овлашћење да у потпуности одбаци случај, наводи "Њузвик".

Ако судије, међутим, на крају закључе да Кенонова није била у праву и да је Смит законито именован, он би могао да настави са гоњењем Трампа на Флориди, јавља "Вашингтон пост".

Одлука судије Кенон, иначе је обавезујућа само у округу Јужне Флориде и не утиче на Смитово одвојено кривично гоњење Трампа у Вашингтону по оптужбама за мешање у изборе. Тај случај је на чекању од прошле године и могао би бити значајно сужен одлуком Врховног суда да бивши председници имају широк криминални имунитет за службене радње.

"Док идемо ка уједињењу наше нације, не само да треба да буде потврђено одбацивање противзаконите оптужнице на Флориди, већ треба одбацити и сваки други лов на вештице. Демократско министарство правде је координисало све ове политичке нападе, који су завера о мешању у изборе против политичког противника Камале, председника Трамп", написао је Трампов портпарол Стивен Чунг.

image