Свет

Демократе покушавају да забране Трампу да се кандидује за председника

Конгресмени се позивају на амерички устав у ком се наводи да особа не може да буде на државној функцији ако је претходно учествовала у побуни
Демократе покушавају да забране Трампу да се кандидује за председникаwww.globallookpress.com © www.imago-images.de/IMAGO/Kyle Mazza

Група од 40 демократа у Представничком дому, предвођена конгресменом Дејвидом Сисилином са Роуд Ајленда, тражи да се бившем председнику Доналду Трампу забрани да обавља било какву функцију на федералном нивоу.

Они се позивају на 14. Амандман америчког устава у ком се, између осталог, наводи да особа не може да буде на државној функцији "ако је после положене заклетве да ће се придржавати Устава САД узела учешћа у устанку или побуни против Устава, или пружила помоћ и подршку његовим непријатељима".

Сисилин је навео да је Трамп "очигледно" учествовао у побуни 6. јануара 2021. године, када су његови подржаваоци упали на Капитол хил, са намером да преокрене резултате председничких избора.

"Не можете да будете на челу владе коју сте покушали да уништите", рекао је конгресмен.

Предлог демократа укључује сведочења и доказе који наводно показују на који начин је Трамп учествовао у побуни, а описује се и како је бивши председник покушао да застраши федералне и савезне званичнике када нису подржали његове тврдње да су избори покрадени.

"На основу његовог понашања у прошлости, 14. амандман јасно ставља до знања да Доналд Трамп више никада не може да буде на државној функцији, а Конгрес има овлашћења да усвоји одлуку којом би се спровела ова забрана", поручио је Сисилин.

Доналд Трамп је, иначе, први политичар који је најавио кандидатуру за председничке изборе 2024. године, а према анкетама које су спровели амерички медији, већина гласача Републиканске партије противи се томе да он буде републикански кандидат за председника САД.

image
VV inauguration
banner