Свет

ЕУ Украјини послала две трећине обећане артиљеријске муниције

Дошло је до убрзања током лета, индустрија ради пуним темпом, објаснио је шеф дипломатије блока
ЕУ Украјини послала две трећине обећане артиљеријске муницијеGetty © Anadolu / Contributor

Европска унија је Украјини послала 650.000 граната од милион колико је обећала, изјавио је Жозеп Борељ, шеф дипломатије Уније.

"Сада смо на 65 одсто нашег првобитног циља", рекао је он новинарима након састанка министара одбране ЕУ, додајући да је "дошло до убрзања током лета, индустрија ради пуним темпом".

Првобитни циљ блока био је милион граната, али је тај број у јануару повећан на 1,1 милион.

Муниција укључује пошиљке из земаља ЕУ које су предате Европском мировном фонду, као и надокнаде за метке купљене на светским тржиштима у оквиру чешке иницијативе, рекао је званичник ЕУ.

Муниција је део много већег прилива војне помоћи Украјини, за коју је Борељ рекао да сада "премашује 43 милијарде евра".

Блок је такође обучио 60.000 украјинских војника, а Борељ је рекао да ће још 15.000 бити обучено до краја године. "Обука мора да се скратити прилагодити украјинским потребама", рекао је он.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност је предложио успостављање "мале ћелије за везу и координацију у Кијеву" која би омогућила ЕУ да боље координира обуку трупа са НАТО-ом.

Иако је Кијев предложио пребацивање неке обуке трупа у Украјину, Борељ је рекао да ће се то догодити "што је могуће ближе Украјини, али не на украјинској територији", преноси "Политико".

image