Свет

Високи дипломата ЕУ открио колико комада муниције Украјина тражи

Жозеп Борел тврди да ће број граната које су земље ЕУ доставиле Кијеву вероватно достићи милион до марта 2024.
Високи дипломата ЕУ открио колико комада муниције Украјина тражиGetty © Hannah Beier / Stringer

Европска унија ће вероватно моћи да испуни своје обећање Украјини и испоручи милион комада артиљеријске муниције у року од 12 месеци, рекао је највиши дипломата блока. Земље чланице су већ испоручиле 220.000 граната различитих калибара у Кијев од марта када је дато обећање, додао је Жозеп Борељ.

Обраћајући се новинарима након састанка министара одбране ЕУ у Бриселу, Борељ је рекао да су "последње бројке заправо много боље него пре само 10 дана". Званичник је напоменуо да су земље чланице такође Кијеву доставиле 1.300 пројектила од 20. марта.

"Овим темпом, моћи ћемо да постигнемо циљ од милион", предвиђа дипломата.

"Политико" преноси, позивајући се на неименоване званичнике, да укупна вредност донација износи око 860 милиона евра.

ЕУ је обећала да ће надокнадити отприлике половину те суме, издвајајући милијарду евра у ту сврху.

Бриселски план се састоји од три фазе, а садашња - прва - предвиђа расподелу муниције из постојећих залиха држава чланица. Друга фаза позива земље да се удруже и заједнички купују више граната од европских произвођача муниције. Завршна фаза има за циљ јачање укупног капацитета блока за производњу муниције и војне опреме.

ЕУ је већ издвојила још милијарду евра за другу фазу.

Раније овог месеца, Борељ је открио да је "укупна војна подршка ЕУ Украјини" достигла 5,6 милијарди евра.

Међутим, неки званичници, укључујући естонског министра одбране Хана Певкура и његовог немачког колегу Бориса Писторијуса, изразили су почетком седмице сумњу у способност европских произвођача оружја да повећају и убрзају производњу.

Прошлог месеца "Њујорк тајмс" је објавио извештај у коме се тврди да Запад није успео у својим напорима да Украјини обезбеди неопходне количине оружја и муниције. Лист је такође упозорио да ће индустријама ЕУ и САД требати "године да сустигну потражњу" Кијева, која је "практично неограничена".

Отприлике у исто време, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба позвао је земље ЕУ да убрзају испоруке.

У међувремену, Русија је више пута упозоравала да све већа западна војна подршка Украјини служи само за продужавање сукоба и потенцијално може довести до директне конфронтације између Русије и НАТО-а.

image