Свет

Канада не жели да износи свој прљав веш: Отава одустала од објављивања имена 900 нациста из Украјине

Велики број војника из украјинске Вафен СС дивизије побегао је у Канаду после Другог светског рата
Канада не жели да износи свој прљав веш: Отава одустала од објављивања имена 900 нациста из УкрајинеGetty © Michael Nicholson / Contributor

Листа од 900 наводних нацистичких ратних злочинаца који су побегли у Канаду могла би да остане тајна будући да су федерални званичници изложени све већем притиску да цензуришу записе јер би се могли показати срамним за земљу.

Библиотека и архив Канаде (ЛАК) у Отави консултовала се у јуну и јулу са, како су навели, "дискретном групом појединаца или организација" о томе да ли листа треба да буде објављена, пише "Отава ситизен" позивајући се на документа до којих је дошао.

Консултовани су чланови канадске украјинске заједнице али не и они који су преживели Холокауст нити стручњаци за овај злочин који су се залагали за потпуно објављивање листе наводних нацистичких ратних злочинаца, наводи лист.

Неки од појединаца и организација које је ЛАК консултовао били су против објављивања било које информације, упозоравајући да би то могло бити срамно за Отаву и могло би довести до кривичног гоњења наводних ратних злочинаца.

"Неколико заинтересованих страна је било забринуто да би објављивање извештаја резултирало новим правним поступцима (кривично гоњење, опозив држављанства, нешто треће) против појединаца наведених у извештају", наводи се у резимеу дискусија.

Противници објављивања листе нациста брину да би списак могао да осрамоти украјинску заједницу у Канади и тврде би је Руси користили у пропагандне сврхе.

Велики број војника из украјинске Вафен СС дивизије побегао је у Канаду после Другог светског рата.

Библиотека и архив Канаде планирала је да списак објави између 16. и 20. септембра, али још није познато колико ће имена наводних нацистичких ратних злочинаца бити јавно обелодањено.

У септембру 2023, министар за имиграцију Марк Милер је признао да "Канада има заиста мрачну историју са нацистима".

"Постојао је тренутак у нашој историји када је било лакше ући као нациста него као Јеврејин", рекао је он. "Мислим да је то историја са којом морамо да се помиримо".

У прилог његовој изјави иде и чињеница да је деда по мајци Кристије Фриланд, министарке финансија Канаде, био осведочени нациста.

Министаркин деда по мајци, Украјинац Мајкл Чомски био је главни уредник нацистичких новина "Краковске вести" у окупираној Пољској.

Овај медиј не само што је настао у просторијама заплењеним од једног Јеврејина који је касније убијен у концентрационом логору, већ је тираж правио објављујући антисемитске садржаје.

"Уредништво је водило политику прикупљања украјинске подршке за немачку ствар", навео је Музеј Холокауста у Лос Анђелесу о "Краковским вестима" и "Лавовским вестима".

"У овим публикацијама било је типично да се не дају никакве изјаве о немачкој геноцидној политици, а издања су углавном прећуткивала масовно убијање Јевреја у Галицији. Украјинске новине представиле су јеврејско питање у светлу званичне нацистичке пропаганде, као последицу јеврејске светске завере", додају из музеја.

Из америчког музеја истичу и и да су "1943. и 1944. године, и 'Лавовске вести' и 'Краковске вести' поздравили формирање 14. Вафен СС дивизије Галиције коју је одобрила Немачка, коју су чинили украјински добровољци."

Списак наводних ратних злочинаца требало би да буде објављен годину дана пошто су канадски посланици аплаудирали Јарославу Хунки који је служио у украјинској Вафен СС јединици, а кога је тадашњи председник Доњег дома Ентони Рота описао као хероја.

image