Русија

Због злочина против мира и човечности: Русија тражи изручење нацисте којем су аплаудирали у Канади

Раније је Руски истражни комитет je оптужио Хунку за геноцид над цивилима у СССР-у током Другог светског рата
Због злочина против мира и човечности: Русија тражи изручење нацисте којем су аплаудирали у КанадиGetty © Samuel Corum / Stringer

Генерално тужилаштво Русије затражило је од канадских власти да изруче бившег припадника СС дивизије Јарослава Хунку, коме је канадски парламент аплаудирао, због кривичног дела геноцид над држављанима СССР-а, потврђено је "РИА Новостима".

Како произлази из одлуке да се Хунка приведе као оптужени, он је "извршио злочин против мира и безбедности човечанства", што је законом класификовано као посебно тешко дело.

Претходно је објављено да се бивши есесовац Јарослав Хунка нашао на потерницируског Министарства унутрашњих послова.

Државни архив Руске Федерације и Централни архив Министарства одбране Руске Федерације добили су доказе о местима размештања и вођењу непријатељстава СС дивизије "Галиција", у којој је Хунка служио.

Подсетимо, крајем септембра, председник Украјине Владимир Зеленски посетио је канадски парламент, у који је, између осталих, позван и 98-годишњи Хунка, који је представљен као "украјинско-канадски ветеран Другог светског рата, који се борио за независност Украјине против Руса". 

Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по зверствима над Јеврејима, Пољацима, Белорусима и Словацима.Канадски премијер Џастин Трудо упутио је раније извињење због обраћања украјинског нацисте у канадском парламенту.

Трудо је рекао да ни он ни делегација Зеленског нису упознати са позивом у парламент земље и плановима да се ода почаст украјинском СС војнику, којег је пронашао председавајући Доњег дома Ентони Рота. Трудо тврди да се ради о руској пропаганди.

image