Свет

Експлозије и пуцњава у Кабулу, нападнут хотел са кинеским инвеститорима

Талибани тврде да су елиминисали нападаче, нико од странаца није погинуо
Експлозије и пуцњава у Кабулу, нападнут хотел са кинеским инвеститоримаwww.globallookpress.com © Saifurahman Safi

Хотел у Кабулу, престоници Авганистана, нападнут је данас, пренели су локални безбедносни званичници. Чуле су се гласне експлозије и пуцњи, а према извештајима локалних медија реч је о хотелу који је популаран међу кинеским инвеститорима у тој земљи.

Полиција је дошла на лице места и оградила део насеља Шар-е-Нав, где је дошло до борби. Портпарол кабулске полиције Халид Задран изјавио је да је акција заустављања нападача у току, преноси локални "ТОЛО Њуз".

Портпарол талибанских власти Забихула Мухаџид изјавио је нешто касније да је ситуација под контролом, као и да су три нападача ликвидирана. Он је додао и да нико од гостију хотела није настрадао, али да су два страна држављанина повређена након што су искочили из зграде током напада.

Задран је нападаче описао као "ђаволе", али није рекао да ли је познато којој групи припадају. Нико још увек није преузео одговорност за напад.

На снимцима инцидента који су објављени на друштвеним медијима могу се чути пуцњи, док се на некима од њих види висока зграда са пламеновима на појединим прозорима и димом на крову.

Један очевидац тврди да су борбе почеле након две гласне експлозије, након којих се чуло више мањих експлозија, преноси "ТОЛО Њуз".

До напада у Кабулу је дошло је само дан након што је кинески амбасадор у Авганистану Ванг Ју током састанка са замеником министра спољних послова Абасом Станикзајом изразио забринутост због безбедносне ситуације у тој земљи.

Станикзај је нагласио да је питање безбедности од огромног значаја за Авганистан, речено је у министарству.

Осигуравање безбедности је главни циљ за Талибане откако су преузели контролу над том државом у августу прошле године, након што су срушили владу коју су подржавале САД. Покрет је у отвореном сукобу са терористичком групом Исламска држава (ИС, раније ИСИС), која спроводи повремене нападе на верске мањине, талибанске снаге и друге значајне мете.

image
VV inauguration
banner