Свет

Долар или бомбе: Да ли Америка припрема ултиматум свету?

Трамп је, говорећи на једном предизборном скупу, рекао да ће "учинити све да очува долар као светску резервну валуту", чиме је показао да наставља тренд, који је започео 2018. године, када је покренуо трговински рат против Кине
Долар или бомбе: Да ли Америка припрема ултиматум свету?

Глупо је порицати да су Сједињене Државе камен темељац садашњег светског поретка и да многи процеси директно зависе од тока и резултата изборних циклуса у тој земљи. Како се новембарски избори приближавају, неизвесност се повећава, а амерички политиколози готово једногласно предвиђају победу једног од кандидата са минималном разликом, пише Сергеј Савчук за РИА Новости.

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп је, говорећи на једном предизборном скупу, рекао да ће "учинити све да очува долар као светску резервну валуту". Као привремене мере, бивши амерички председник обећао је да ће увести стопроцентне заштитне дажбине на сваку робу из земаља које су се усудиле да барем започну процес замене долара својом националном валутом.

Ово обећање није спонтано, већ Трамп сасвим планирано наставља тренд који је започео 2018. године, када је америчка администрација, на челу са њим, покренула трговински рат против Кине.

Иначе, Пекингу су данас поново обећане најстрашније финансијске казне, иако се кроз редове може прочитати и упозорење упућено и ЕУ.

Трампова борба за долар

Још у пролеће, када је америчка изборна локомотива тек узимала маха, Трампов тим је најавио "тежак курс" подршке долару на светској сцени, иза ове намере стали су многи републиканци.

Тако је сенатор Марк Рубио поднео предлог закона по коме је сваки изабрани председник дужан да уведе санкције било којој финансијској институцији која, на штету трговине доларима, почне да користи сличне системе плаћања – као што је руски СПФС (руски еквивалент система финансијског трансфера СВИФТ), кинески ЦИПС или персијски СЕПАМ.

Усвајање закона је још увек у ваздуху, али ако Трамп победи, готово је гарантовано да ће бити усвојен, а то ће значити нову рунду трговинског рата, који ће утицати на највеће трговинске и геополитичке противнике Вашингтона.

Наиме, 2018. године разлог за објаву трговинског рата Кини био је трговински дисбаланс од око двеста милијарди долара, односно, САД су од Кинеза купиле двеста милијарди више робе и услуга него што су им продале.

Након скоро годину дана конфликта, стране су постигле привремени споразум којим су утврђена њихова права и обавезе. Трамп је тада похвалио потписивање документа као велику победу Америке, иако су аналитичари одмах били крајње скептични.

Данас се може рећи да је Пекинг испунио своје обавезе у веома ограниченој мери, па је тако на пример, Кина потпуно игнорисала део о куповини америчких енергената за додатних 50 милијарди.

Америчка агенција за статистику Ценсус, на основу података федералних министарстава, израчунала је да је већ 2022. године дисбаланс износио 382 милијарде долара, а следеће године, као резултат наглог пада обима међусобне трговине, смањен је на 279 милијарди.

Овде треба да истаћи да је током те године обим кинеског увоза у САД смањен за скоро тринаест одсто, и то не на захтев Пекинга, већ као резултат тога што је Вашингтон спустио баријере.

У првој половини ове године, неравнотежа је већ премашила 157 милијарди, односно до Нове године треба очекивати неравнотежу упоредиву са оном од пре годину и по дана.

Трговински рат: Трамп, или Камала Харис?

Ако дође до трговинског рата, САД ће у њега ући са скоро два пута лошијим показатељима него у првом кругу. Али Трамп или Камала Харис овде практично немају избора, пошто удео долара у светској трговини и резервама, иако споро, сигурно опада. 

ММФ процењује да је данас око 80 одсто глобалне трговине и 60 одсто девизних резерви деноминирано у доларима.

Али ово је просек само за ММФ, а у организацијама као што је БРИКС, ова бројка је вишеструко нижа, па је тако присуство долара овде смањено са 80 на 50 одсто, а БРИКС представља 36 одсто светског БДП-а и четвртину светске трговине.

Треба поменути и Кину, која постепено смањује своју зависност од долара, пребацујући своје нове уговоре, на пример, за снабдевање блискоисточном нафтом и ЛНГ, у јуан.

Руски председник Владимир Путин је на Источном економском форуму, на питање у шали за кога подржава на америчким изборима, ништа мање шаљиво одговорио: "Камалу Харис", чиме је још једном показао да одлично зна о чему прича.

Јер, док демократа Харис можда још увек одуговлачи трговински спаринг са Кином и БРИКС-ом, Трамп ће одмах појурити напред, а онда ће цела светска економија почети да се љуља.

image