Свет

Запад не може без руске нафте: У првој половини године купљено гориво вредно две милијарде долара

Земље које се противе Москви троше све више на јефтино гориво направљено од руске нафте, показала је нова анализа
Запад не може без руске нафте: У првој половини године купљено гориво вредно две милијарде долараGetty © Wibke Geiling

Западни савезници су у првој половини 2024. купили око две милијарде долара вредно гориво направљено од руске нафте, користећи "рупу" у санкцијама, пише "Политико".

Заједничка анализа Центра за истраживање енергије и чист ваздух и Центра за проучавање демократије, утврдила је да су испоруке бензина, дизела и других производа направљених од руске сирове нафте последњих месеци порасле као резултат увоза из само три турске рафинерије.

Увоз је технички легалан због горепоменуте "рупе" у санкцијама. Наиме, иако су ЕУ и њени западни савезници одавно забранили скоро сав увоз руске нафте, земље и даље могу да купују гориво руског порекла ако се преради у другој земљи, као што је Турска.

Према извештају, Турска - и западне компаније које од ње купују - све више користе ово "изузеће".

Само у првој половини 2024. године, ЕУ, САД, Уједињено Краљевство и други западни савезници купили су гориво у вредности од око две милијарде долара прерађено од руске нафте у три турска постројења, наводи се у извештају.

Турска је, у међувремену, "уновчила" попусте од пет до 20 долара по барелу из Москве, повећавајући своје куповине из Русије годишње за 34 одсто у 2023, односно рекордних 70 одсто ове године.

"Када ЕУ увози бензин из Турске, он је 10 одсто јефтинији него што би био из Саудијске Арабије", рекао је Ваибав Рагхунандан, аналитичар Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха. "Али те уштеде се уопште не преносе на потрошаче; само компаније и трговци имају користи. Неко масно зарађује од ове трговине, али то нису обични људи."

image