Свет

Бугарска и даље на путу Северне Македоније ка ЕУ

Софија инсистира на решавању злочина из мржње над етничким Бугарима у Северној Македонији
Бугарска и даље на путу Северне Македоније ка ЕУ© Unsplash

Бугарска је затражила да се злочини из мржње над етничким Бугарима у Северној Македонији и гривично гоњење за исте укључе у документ министара европских послова, сазнаје портал "Еурактив".

Нацрт документа би министри европских послова требало да потпишу данас, а велики део текста се односи на проширивање и приступање ЕУ. 

Софија је захтевала уношење додатка да "активна истрага и осуда злочина из мржње над припадницима бугарске заједнице остају приоритет".

Потез је уследио након што су нападнута два бугарска културна центра у Северној Македонији, а само неколико дана након што су се Северна Македонија и Бугарска договориле да раде на смиривању тензија.

"Они (Бугари) их провоцирају иако су се недавно сложили да користе само позитивне поруке како би се борили против злочина из мржње", рекао је један дипломата за "Еурактив".

"Још ништа нисмо блокирали, у контакту смо са чешким председништвом (Саветом ЕУ) око додавања усаглашеног текста", рекао је портпарол сталног представништва Бугарске при ЕУ.

"Ми смо конструктивни, а исто очекујемо и од Председништва", додао је он.

За Северну Македонију врата ЕУ су годинама чврсто затворена, "захваљујући" вету Бугарске у низу спорова који се тичу историје, културе и језика.

У јулу је постигнут споразум две земље који је омогућио Северној Македонији да започне процес интеграције у ЕУ након што је Скопље пристало да уведе неколико мера, укључујући измене устава које се тичу промене статуса бугарске мањине. 

Бугарски притисак у последњем тренутку био је непријатно изненађење, јер је неколико чланица учинило велике уступке у процесу израде нацрта, укључујући и договор о давању статуса кандидата за чланство у ЕУ Босни и Херцеговини.

Осим тога, промене устава Северне Македоније захтевају двотрећинску већину у парламенту, што тренутно није могуће, због чега нема напретка у процесу приступања.

image