Свет

Словачка подиже ПДВ на књиге

Порезом на књиге Братислава намерава да ојача јавне финансије пошто само "богати" читају
Словачка подиже ПДВ на књигеGetty © Halfpoint Images

Словачка влада најавила је да ће драстично повећати пореза на додату вредност (ПДВ) на књиге како би "поправила" јавне финансије.

Најавивши нову стопу ПДВ-а ове недеље, словачки министар финансија Ладислав Каменички тврди да су студије показале да књиге "примарно купују богатији сегменти становништва" и да би стога књиге могле да се опорезују новом основном стопом од 23 одсто уместо садашњом од 10 одсто.

Братислава наводи да је овај корак део општег повећања основне стопе ПДВ-а које је најавила коалициона влада на челу са Робертом Фицом, у циљу решавања прекомерног јавног дефицита Словачке прикупљањем 50 милиона евра у 2025.

ПДВ на књиге само је један од примера све агресивнијег става Фицове владе према сектору културе. Словачка је прошлог месеца отпустила директоре народног позоришта и галерије.

Уколико пореске промене буду усвојене у парламенту и ступе на снагу у јануару, то би Словачку учинило једном од само две земље у Европи које немају снижене стопе ПДВ-а на књиге – мера чији нематеријални позитивни ефекти на привреду, образовање и демократију углавном надмашују финансијске користи.

Коментари Каменицког о наводном богатству библиофила дочекани су са подсмехом. На друштвеним мрежама, Словаци су објавили видео-снимке на којима се виде како се диве новопризнатим финансијским средствима на својим полицама за књиге, уз звуке Абиног хита "Money, Money, Money".

"Тржиште књига у Словачкој је веома мало и зарађује око 100 милиона евра годишње", рекао је за "Гардијан" Јурај Хегер, председник Удружења издавача и продаваца књига Словачке.

"Ова одлука ће довести до тога да људи купују мање књига, тако да ће влада моћи да прикупи врло мало новца од овога", додао је.

До сада је Данска предњачила са ПДВ-ом на књиге од 25 одсто иако је надокнађивала тај додатни терет промотивном подршком и грантовима за издаваче.

Све остале земље у ЕУ користе законе који им омогућавају да примењују снижене стопе ПДВ-а на издавање књига. Просечан ПДВ на књиге у ЕУ је око 6 одсто, а у неким европским земљама – укључујући Велику Британију, Ирску, Норвешку и Чешку – нема ПДВ-а за књиге.

Летонија је подигла стопу ПДВ-а за књиге са пет на стандардну стопу од 21 одсто почетком 2009. године, али је поништила ту меру само осам месеци касније, након отпуштања у издавачким кућама и оштрог пада продаје.

image