Свет

И тога су се сетили: "Путинова мафија" по европским библиотекама краде књиге вредне милионе евра

Посебно су цењена дела Александра Пушкина и Михаила Љермонтова, а највише је страдала библиотека у Варшави, одакле је нестало чак 78 наслова на руском језику, вредних око милион евра
И тога су се сетили: "Путинова мафија" по европским библиотекама краде књиге вредне милионе евраGetty © Photo by Raphael GAILLARDE/Gamma-Rapho via Getty Images

Немачки "Билд" се досетио још једног поља за које би могао бити одговоран председник Руске Федерације Владимир Путин – за крађу ретких књига руских класика по библиотекама широм Европе. Резултат деловања "књижевне мафије" је огроман: велики културно-историјски губитак и милионска материјална штета.

Трагом података да од 2002. године дела руских писаца попут Пушкина, Гогоља и Љермонтова нестају из библиотека широм Старог континента, немачки лист истиче да – пошто су крајем новембра 2023. у Француској ухапшена три лица из Грузије, одговорна да су оштетила библиотеку у Лиону – иза свега стоји организована банда из бивше републике СССР-а, као и да је поменути случај повезан с претходним крађама у Пољској, Литванији, Естонији и Швајцарској.

"Књижевна банда" делује тако што у библиотекама узима на читање ретке примерке који због своје велике финансијске и културне вредности могу да се прегледају само у читаоници, потом их односи на разне начине, остављајући врло верне фалсификате. Верује се да је банда направила детаљне фотографије страница и користила их за прављење убедљивих реплика књига које су украдене.

Лопови су у Лиону украли десет Пушкинових књига, међу којима и прво издање "Бориса Годунова" из 1825, штета је процењена на 70.000 евра.

Неколико месеци касније лопови делују у Паризу, одакле из Националне библиотеке (БНФ) односе девет књига – опет Пушкинове наслове, њих осам, и једну књигу Михаила Љермонтова. Штета – невероватних 650.000 евра!

Пушкинова дела су нестала и из библиотеке БГЕ у Женеви, док је најгоре прошла Универзитетска библиотека (БУВ) у Варшави одакле је нестало чак 78 књига на руском језику, вредних око милион евра.

Стручњак за руску политику и професор на Универзитету у Варшави Хијероним Грала је рекао да украдена дела укључују бројна прва издања књига Пушкина, Љермонтова, Гогоља, Радишчева и Шевченка, али и изнео сумњу, будући да су крађе почеле убрзо након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини фебруара 2022, да све организовано из Русије. С тим у вези је поменуо да су поједине књиге продаване на аукцијама руске куће "Литфонд".

Није пропустио да примети да украдене књиге, уколико се налазе у Русији, никад неће бити враћене јер "Москва не поштује међународне споразуме, па би чак и истрагу Интерпола било тешко спровести".

Иако су појединци, сви из Грузије, ухапшени, пљачке нису заустављене. Најновија "жртва" је главна јавна библиотека у Берлину из које је украдено пет ретких издања класичне руске књижевности – три Пушкина ("Браћа разбојници", "Борис Годунов" и "Кавкаски заробљеник"), те прва издања футуристичких књига Александре Екстер и песника Алексеја Кручоних. Штета - више стотина хиљада евра.

"Билд" подсећа и на то да је Универзитетска библиотека у Вилњусу у Литванији изгубила 17 књига у вредности од око 439.000 евра, Универзитетска библиотека Тарту у Естонији је остала без осам дела вредних око 158.000 евра, а Национална библиотека Летоније "уступила" је крадљивцима два драгоцена дела 2022. године.

Немачко гласило ипак износи и то да нема доказа да је Путин било како повезан с пљачкама, те додао да је посреди врло уносан бизнис.

image
VV inauguration
banner