Свет

"Црни порно нациста": Кандидат за гувернера Северне Каролине на удару критика због упитних изјава

Републикански кандидат за гувернера Северне Каролине нашао се на удару критика због наводних коментара о нацизму, порнографији, трансродним људима и Мартину Лутеру Кингу
"Црни порно нациста": Кандидат за гувернера Северне Каролине на удару критика због упитних изјаваGetty © Grant Baldwin

Републикански кандидат за гувернера Северне Каролине Марк Робинсон нашао се на удару критика након што је у јавности испливао да је пре петнаестак година на једном порнографском форуму себе описао као "црног нацисту".

Наиме, како је пренео Си-Ен-Ен, он је између 2008. и 2012. године на форуму "Нага Африка" (Nude Africa) себе назвао "црним нацистом" и изразио подршку за "поновно увођење ропства".

Робинсон је на свом налогу на Иксу демантовао наводе те америчке медијске мреже, додајући да се неће повући из трке за гувернера, а његов портпарол је рекао да су наводи Си-Ен-Ена "или потпуно лажни, или извучени из контекста".

Северна Каролина би могла да буде једна од кључних "колебљивих држава" и на изборима за председника САД.

Наиме, према рачуници "Фајненшел тајмса" заснованој на јавно доступним истраживањима, републикански кандидат Доналд Трамп у тој држави има предност од 1,3 процентних поена у односу на кандидаткињу демократа Камалу Харис, што значи да ће изборна трка бити изузетно тесна.

Трамп је освојио Северну Каролину током последња два изборна циклуса, а последњи демократа који је тријумфовао у тој савезној држави на председничким изборима је Барак Обама 2008. године.

Робинсонови коментари могли би негативно да се одразе на резултат републиканског председничког кандидата, наводи ФТ, пошто контроверзни кандидат за гувернера важи за једног од Трампових савезника унутар Републиканске партије.

Трамп је Робинсона у више наврата назвао пријатељем, а током предизборног скупа у марту ове године описао га је и као "Мартина Лутера Кинга на стероидима" - што политичар из Северне Каролине вероватно није схватио као комплимент, пошто је познатог борца за људска права раније назвао "комунистичким копилетом".

Си-Ен-Ен наводи и да је Робинсон на интернету писао да "ропство није лоше. Неки људи морају да буду робови. Волео бих да га врате (ропство). Сигурно бих купио неколико (робова)", као и да воли да гледа "порнографију са девојкама и трансродним особама".

Републиканска странка Северне Каролине је саопштила да је Робинсон "категорички негирао наводе Си-Ен-Ена, али то неће спречити левицу да покуша да га демонизује личним нападима".

image