Свет

Трамп: У Америци широко распрострањени антибелачки ставови

Некадашњи председник САД критичан је према политикама којима би требало да се осигура већа заступљеност мањина у државним установама, али и "критичкој расној теорији"
Трамп: У Америци широко распрострањени антибелачки ставови© Tanjug/Curtis Means/Pool Photo via AP

Бивши председник САД и кандидат републиканске партије на председничким изборима у САД у новембру Доналд Трамп рекао је да је у тој земљи распрострањено "антибелачко расположење".

"Верујем да постоји антибелачко расположење у овој држави", рекао је Трамп. "Не верујем да би било тешко одговорити на то, искрено. Али мислим да садашњи закони нису фер", додао је некадашњи председник САД.

Трамп није навео конкретне примере антибелачког расположења, нити је прецизирао какве би мере увео.

Међутим, на његовом сајту се наводи неколико примера таквих политика, наводи Ројтерс.

Једна од њих је укидање декрета који је донео актуелни председник Џозеф Бајден, којим се од савезних агенција тражи да "преиспитају да ли угрожене заједнице могу адекватно да приступе њиховим програмима".

Трамп је у својим говорима најавио да ће укинути финансирање школама у којима се учи о "критичкој теорији расе" – концепту којим се тврди да су америчке институције расистичке.

Једна од Трампових саветница за кампању, Лин Патон, рекла је конзервативној активисткињи и новинарки Лаури Лумер да очекује да ће друга Трампова администрација укинути финансирање свим школама, компанијама или добротворним организацијама које су увеле праксе запошљавања у оквиру програма "Различитост, једнакост и инклузивност", познат и као ДЕИ.

image