Свет

Бивши Обамин сарадник у притвору због антимуслиманских увреда

Улични продавац којег је Стјуарт Селдовиц назвао терористом уз опаску да убиство 4.000 палестинске деце "није довољно" најавио је да ће тужити бившег званичника Стејт департмента
Бивши Обамин сарадник у притвору због антимуслиманских увредаwww.globallookpress.com © © Ron Adar

Бившег Обаминог саветника за безбедност, Стјуарта Селдовица, полиција је задржала у притвору због антимуслиманских увреда упућених продавцу халал хране у Њујорку, преноси Би-Би-Си.

Портпарол њујоршке полиције потврдио је за овај медиј да је Селдовиц приведен у среду, али је рекао да детаље о било којој оптужби нема.

Селдовиц је у интервјуима за медије признао да је он човек са виралног видео снимка у коме продавца назива "терористом", а свој поступак је правдао тиме што га је, како је рекао, та особа испровоцирала изражавањем подршке Хамасу. У интервјуу за "Сити енд стејт", Селдовиц је рекао да му је жао због инцидента.

Међутим, улични продавац, Мохамед Хусеин, како преносе медији, негирао је да је дао било какве коментаре у корист Хамаса и најавио да намерава да тужи Селдовица.

У видео снимцима, дељеним на друштвеној мрежи Икс, Селдовиц је снимљен поред колица са храном у различито доба дана.

"Ако смо убили 4.000 палестинске деце, знате шта, то није било довољно", рекао је он у једном од виралних снимака.

Селдовиц је имао дугу каријеру у америчком Стејт департменту, укључујући у Канцеларији за израелска и палестинска питања, а био је и директор Савета за националну безбедност Беле куће у време када је председник Сједињених америчких држава био Барак Обама.

Поводом инцидента огласила се и лобистичка компанија "Готам гавермент рилејшнс", у којој је Селдовиц раније био запослен, рекавши да су његови поступци "подли, расистички и испод достојанства стандарда које примењујемо у нашој фирми".

Међутим, Дејвид Шварц, оснивач и председник "Готама", рекао је да је титула сарадника за спољне послове компаније, коју је Селдовиц носио, била почасна, као и да он није радио за ту фирму око пет година.

Многи Њујорчани су на друштвеним мрежама изразили подршку продавцу хране, а коментар на инцидент на платформи Икс оставио је и градоначелник Њујорка Ерик Адамс написавши да за такву реторику нема места у "Великој јабуци".

image