Свет

Ердоган: Америчке санкције поткопавају поверење Анкаре у Вашингтон

Мере и ограничења одбрамбеној индустрији, које су Турској наметнуле САД, негативно утичу на наше поверење, рекао је турски председник
Ердоган: Америчке санкције поткопавају поверење Анкаре у Вашингтон© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Америчке санкције турској одбрамбеној индустрији поткопавају поверење Анкаре у Вашингтон као савезника у НАТО-у, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Мере и ограничења одбрамбеној индустрији, које су Турској наметнуле САД, негативно утичу на наше поверење. Такође је јасно да су санкције ЦААТСА и наше искључење из програма Ф-35 у супротности са духом Алијансе", рекао је Ердоган, а пренела агенција Анадолија.

Како је летос писао лист "Џумхуријет", позивајући се на своје изворе, Турска и даље жели да купи ловце нове генерације Ф-35 од САД како би стекла супериорност над грчком авијацијом.

Према писању листа, у ту сврху "Анкара је предложила Вашингтону да неће активирати системе противваздушне одбране С-400 купљене од Русије".

Међутим, турско Министарство одбране демантовало је ове тврдње, поручивши да су руски ПВО системи већ у употреби.

Турска је 2017. године склопила уговор са Русијом за набавку система С-400, али су САД захтевале да Анкара одустане од руског система у корист америчког система "патриот".

Након што Анкара није следила "упутства" Вашингтона, искључена је из програма за набавку најновијих ловаца Ф-35, а против челника турске одбрамбене индустрије уведене су санкције према закону ЦААТСА.

image