Свет

У свету се појавила нова дрога, може да буде јача од фентанила

Нитазени, синтетички опиоиди, могли би да изазову новију кризу са дрогама
У свету се појавила нова дрога, може да буде јача од фентанилаGetty © pcess609

Нова класа потенцијално смртоносних синтетичких опијата изненада се појавила широм света, укључујући и САД, због чега научници журе да схвате како да их открију.

Током прошлог месеца, нитазени су били узрок четири смртна случаја од предозирања у Манчестеру; откривени су у преко 2.500 фалсификованих пилула оксикодона у Канади; а први пут су пронађени у Холандији. Америчка управа за борбу против дрога упозорила је на њихово појављивање у Вашингтону.

Нитазени су класа синтетичких опиоида који су први пут развијени 1950-их, али никада нису одобрени за излазак на тржиште.

Нитазени су први пут откривени у САД 2019. и чини се да су се брзо размножили у последњих годину дана.

Кристоф Стоув, професор који ради у лабораторији за токсикологију на Универзитету у Генту у Белгији, каже да су се све коцкице сложиле да нитазени изазову нову кризу са лековима.

Талибани су недавно забранили производњу мака у Авганистану, што је довело до несташице хероина у Европи, где је ова дрога и даље популарнија од фентанила. За трговце наркотицима, нитазени би могли бити лак начин да попуне ту празнину будући да су јефтини за производњу са легално доступним састојцима.

Неки нитазени су такође много јачи од фентанила, који је већ отприлике 100 пута јачи од морфијума. Стоув је за "Гардијан" рекао да је најјачи познати нитазен, етонитазен, "отприлике 40 пута активнији од фентанила".

image