Свет

Масакр на Хаитију: Припадници банде убили најмање 70 људи

Још најмање 16 људи је тешко повређено у нападу у раним јутарњим сатима, према подацима УН, пошто су чланови банде наводно запалили најмање 45 кућа и 34 возила, приморавајући становнике да напусте своје домове
Масакр на Хаитију: Припадници банде убили најмање 70 људи© Tanjug/AP/Odelyn Joseph

Припадници наоружане банде Гран Гриф убили су најмање 70 људи у граду Понт-Сонде на Хаитију док су пролазили пуцајући из аутоматских пушака на становнике, изјавио је данас портпарол Канцеларије Уједињених нација за људска права Тхамен ел Кетан.

"Ужаснути смо нападима банди у четвртак у граду Понт-Сонде у хаићанском департману Артибоните", навео је у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Још најмање 16 људи је тешко повређено у нападу у раним јутарњим сатима, према подацима УН, пошто су чланови банде наводно запалили најмање 45 кућа и 34 возила, приморавајући становнике да напусте своје домове.

"Овај одвратни злочин против беспомоћних жена, мушкараца и деце није само напад на жртве, већ и на читаву хаићанску нацију", навео је премијер Гари Конил на платформи Икс.

Према његовим речима, снаге безбедности, уз подршку међународних партнера, појачавају интервенцију.

У аудио поруци подељеној на друштвеним мрежама, вођа Гран Грифа Луксон Елан, кога су УН санкционисале прошлог месеца, окривио је државу и жртве за нападе, оптужујући становнике да су остали пасивни док су његове војнике убијали полиција или групе осветника.

Тужилаштво на Хаитију окарактерисало је напад као "масакр", а овај напад се догодио скоро месец дана након што су власти Хаитија прошириле ванредно стање на целу земљу.

Наоружане банде контролишу многе делове Хаитија, а полицијска мисија под окриљем УН, коју предводе полицајци из Кеније, почела је у јуну као покушај да се ситуација нормализује.

Гран Гриф важи за једну од најокрутнијих банди на Хаитију, а у јануару 2023. године њени чланови су оптужени за напад на полицијску станицу у близини Порт-Сондеа и убиство шест полицајаца.

Банда је настала након што је бивши хаићански политичар Профан Виктор почео да наоружава младиће у тој области како би обезбедио свој избор и контролу над регионом Артибоните пре скоро деценију, наведено је у извештају УН.

image