Свет

Гебрејесус: Епидемија колере на Хаитију могла би да се разбукта

Према проценама УН, на Хаитију, који већ недељама потреса унутрашња нестабилност и сукоби банди, интерно је расељено више од 360.000 људи
Гебрејесус: Епидемија колере на Хаитију могла би да се разбукта© Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је данас да би епидемија колере на Хаитију, која је у опадању од краја прошле године, могла поново да се разбукта ако се наставе превирања у тој карипској острвској држави.

"Одговор на колеру и надзор података већ су погођени недавним насиљем", рекао је Гебрејесус новинарима на виртуелном брифингу, пренео је Ројтерс.

Он је истакао да ће се ситуација значајно погоршати у наредним недељама ако не буде довољно горива, а приступ основним медицинским залихама ускоро не буде побољшан.

Нереди у центру хаићанске престонице Порт о Пренс и на подручју градског међународног аеродрома почели су 29. фебруара, у одсуству премијера Аријела Анрија, који је боравио у Кенији покушавајући да финализује распоређивање страних оружаних снага на Хаитију за борбу против банди.

Банде су заузеле већи део Порт о Пренса, изјављујући да намеравају да спрече премијера да се врати на чело земље и да "ослободе" Хаити.

У земљи је проглашено ванредно стање, а Анри је касније објавио своју одлуку да подноси оставку.

Према проценама УН, на Хаитију је интерно расељено више од 360.000 људи.

image
VV inauguration
banner