Свет

Председник Еквадора: Земља је у рату са нарко-бандама

Влада је саопштила да је најновији талас насиља реакција на Нобоин план да изгради нове затворе високе безбедности за вође банди
Председник Еквадора: Земља је у рату са нарко-бандама© Tanjug/AP Photo/Cesar Munoz

Председник Еквадора Данијел Нобоа изјавио је да је та земља "у рату" са нарко-бандама које држе више од 130 затворских чувара и другог особља као таоце.

"Ми смо у рату и не можемо да попустимо пред овим терористичким групама", рекао је Нобоа за "Канела Радио". Он је проценио да је у Еквадору активно око 20.000 чланова криминалних група.

Узимање талаца, које је почело у раним јутарњим сатима у понедељак, и бекство вође групе Лос Чонерос Адолфа Масијаса из затвора током викенда, подстакли су Нобоу да прогласи ванредно стање од 60 дана, преноси Ројтерс.

Он је пооштрио ову уредбу у уторак након серије експлозија широм земље и преузимања телевизијске станице ТЦ од стране наоружаних људи у фантомкама уживо у програму.

Влада је саопштила да је најновији талас насиља реакција на Нобоин план да изгради нове затворе високе безбедности за вође банди.

Нобоа је радио станици рекао да ће пројекат за два нова објекта бити објављен сутра.

"Улажемо све напоре да ослободимо све таоце. Чинимо све што је могуће, а и немогуће, да они буду враћени живи и здрави", рекао је Нобоа и додао да су оружане снаге преузеле напоре спасавања.

Затворска агенција СНАИ саопштила је да је међу таоцима 125 затворских чувара, док су њих 14 административни службеници.

Једанаест људи је ослобођено у уторак, наводи се у саопштењу.

Видео снимци који круже друштвеним мрежама показују да је затворско особље изложено екстремном насиљу, укључујући пуцање и вешање.

Нобоа је рекао да ће земља ове недеље почети да депортује стране затворенике, посебно Колумбијце, како би смањила затворску популацију и трошкове.

У затворима у Еквадору налази се око 1.500 Колумбијаца, рекао је Нобоа, а затвореници из Колумбије, Перуа и Венецуеле чине 90 одсто затворених странаца.

"Више улажемо у тих 1.500 људи него у школски доручак за нашу децу. То није изручење, то је засновано на претходним међународним споразумима", рекао је Нобоа.

Еквадорске казне би биле признате у Колумбији само ако затвореници стигну путем формалне репатријације, што је договорено са колумбијским властима, рекао је новинарима колумбијски министар правде Нестор Осуна.

"Ако дође до протеривања, погледаћемо колико људи, ако стигну на границу, заиста треба да буду задржано од стране колумбијских власти", рекао је Осуна, изражавајући своју "истинску солидарност" са народом Еквадора.

Колумбија је саопштила да ће повећати војно присуство и контролу дуж скоро 600 километара границе са Еквадором.

Нобоа је у уторак 22 банде назвао терористичким организацијама, прогласивши их званичним војним циљевима.

Председник је преузео власт у новембру уз обећање да ће се позабавити растућим безбедносним проблемом изазваним порастом банди за кријумчарење дроге које превозе кокаин преко територије Еквадора.

image