Свет

У Молдавији блокирани телеграм канали опозиције

Онемогућен је приступ налозима лидера блока "Победа" Илана Шора и посланика поменутог блока Марине Таубер, Александра Нестеровског, Василија Болија и лидера омладинског крила блока Јурија Витњанског
У Молдавији блокирани телеграм канали опозицијеGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

У Молдавији су десет дана пре председничких избора блокирани телеграм канали појединих опозиционих политичара, међу којима је и канал лидера Гагаузије Јевгенија Гуцула.

Следећи председнички избори у Молдавији биће одржани 20. октобра, истовремено са референдумом о приступању те земље ЕУ.

Конкретно, онемогућен је приступ телеграм каналима лидера блока "Победа" Илана Шора, као и посланика поменутог блока Марине Таубер, Александра Нестеровског, Василија Болија и лидера омладинског крила блока Јурија Витњанског.

Када покушате да отворите њихове канале, појављује се порука "овај канал није доступан јер је прекршио локалне законе".

У 2023. години у Молдавији је без судских решења затворено 13 телевизијских канала и десетине веб-сајтова одлуком Комисије за ванредне ситуације на основу препорука Службе за информисање и безбедност.

И поред укидања ванредног стања у децембру прошле године, забрана ових медија остала је на снази.

На списку забрањених ресурса налазили су се сајтови радија "Спутњик", "Комсомољскаја правда", "Аргументи и чињенице", "Московски комсомолац", "Руска газета", "Правда" и други. Поред тога, суспендоване су дозволе за емитовање опозиционих телевизијских канала који извештавају на руском језику.

Ове мере су објашњене ризиком од дезинформација и неправедног извештавања о догађајима у земљи и Украјини. Руско Министарство спољних послова окарактерисало је поступке Кишињева као акт политичке цензуре.

Представници молдавске опозиције су у априлу, уочи избора у Молдавији и референдума о чланству у ЕУ, на конгресу у Москви, потписали споразум о стварању политичког блока "Победа" који се противу евроинтеграцијама и подржавају улазак Молдавије у Евроазијску економску унију – залажу се за добросуседске односе са свим земљама, за сарадњу и узајамно корисне партнерске везе са Русијом, породичне вредности и процват Молдавије.

image