Свет

Опозиција: Кривично гоњење Гуцулове може да дестабилизује ситуацију у Молдавији

Опозициони политичари који су се окупили у блоку "Победа" захтевају да се прекину опасне провокације званичног Кишињева, тј. неосновано кривично гоњење лидерке молдавске покрајине Гагаузије
Опозиција: Кривично гоњење Гуцулове може да дестабилизује ситуацију у МолдавијиGetty © Pierre Crom

Политички мотивисано кривично гоњење лидерке молдавске покрајине Гагаузије Јевгеније Гуцул могло би да дестабилизује ситуацију на југу Молдавије, наводи се у саопштењу опозиционог блока "Победа".

Опозициони политичари окупљени у блоку "Победа", који је прошлог викенда основан у Москви, захтевају да се прекину опасне провокације званичног Кишињева, тј. неосновано кривично гоњење Јевгеније Гуцул.

Наиме, антикорупцијско тужилаштво Молдавије поднело је тужбу против Јевгеније Гуцул због сумње да је наводно свесно "прихватала финансијска средства од организоване криминалне групе или криминалне организације" током дужег временског периода.

У случају да се на суду докаже кривица, предвиђена је казна до седам година затвора. Гуцулова није признала кривицу.

Притисак на Гуцулову је појачан после неколико њених путовања у Русију и сусрета са председником Владимиром Путином, као и изјаве да ће Гагузија, која је данас део Молдавије, покренути процес одвајања, уколико Кишињев одлучи да се обједини са Румунијом, иако, како је додала, она не жели да до тога дође, будући да је циљ да Гагаузија остане део Молдавије.

У Молдавији се истрага води против неколико опозиционих политичара, међу којима су и чланови "Шора" – опозиционе политичке снаге која је забрањена чим је стекла већу популарност у земљи.

Иначе, сама Јевгенија Гуцул је раније објаснила да се ради о политичком прогону.

image
VV inauguration
banner