Економија

У Француској ове зиме извесне рестрикције струје

Основни проблем су рупе на цевима за хлађење реактора, које се појављују услед корозије, а план поправки је већ далеко испод оног што је планирано пре само неколико недеља
У Француској ове зиме извесне рестрикције струјеwww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

У Француској енергетски оператер упозорава да се повећавају ризици од рестрикција струје, а то ће погодити и све суседне земље. Могући негативни ефекти рестрикција струје у Француској узбунили су и оператере широм континента.

Француска нуклеарна индустрија губи трку у покушајима да се реактори, који су се до сада налазили у стању мировања, покрену на време, како би се избегле рестрикције и помогло Европи да се избори са губитком руских енергената, преноси "Блумберг".

Стање у Француској, која је била некада највећи европски извозник електричне енергије, погоршало је ионако лошу ситуацију на целом континенту, а европска енергетска криза ће се сигурно интензивирати уколико државна компанија ЕДФ не поправи нуклеарне реакторе до средине децембра. Досадашњи напори ове компаније не изгледају нимало обећавајуће, а мрежни оператер РТЕ саопштио је у петак да "ризик од рестрикција у јануару расте."

"Хронични неуспех ЕДФ-а" да поштује рокове

Основни проблем су рупе на цевима, које су појављују услед корозије, а план поправки је већ далеко испод оног што је планирано пре само неколико недеља. То, готово извесно, значи да ће се Француска ове зиме суочити са рестрикцијама електричне енергије, које ће погодити и индустрију и домаћинства. 

"Знамо да су тимови ЕДФ-а мобилисани", рекла је премијерка Елизабет Борн у парламенту у среду. "Међутим, морамо бити спремни за сваку ситуацију" - укључујући и могућност рестрикција струје ове зиме.

Француске нуклеарке су до сада произодиле око две трећине потребних количина електричне енергије. Ова земља је била много мање зависна од руског гаса него Немачка. Сада су мрежни оператери у суседним земљама у приправности у случају да Француској, која представља другу економију по величини у Европској унији, буде потребна додатна енергија.

Француски енергетски систем је "несумњиво чвршћи него претходних година", рекао је Емерик де Виган, потпредседник консултантске компаније "Кплер." Али враћање више од десет реактора у мрежу за четири недеље "сада изгледа немогуће."

Да би ограничила штете по економију и спречила социјалне немире, администрација председника Емануела Макрона већ је издвојила 100 милијарди евра помоћи предузећима и потрошачима како би се изборили са растућим ценама струје, природног гаса и бензина до следеће године.

Будући да француске власти одбијају куповину енергената од Русије, а имајући у виду сада већ "хронични неуспех ЕДФ-а" да поштује рокове за одржавање, Француска је донела "свеобухватне планове" са циљем смањења потрошње гаса и електричне енергије за 10 одсто током две године. Ови напори укључују смањење температуре грејања и штедњу на осветљењу, од владиних канцеларија и музеја до фабрика и супермаркета.

С обзиром да ће рестрикције по свој прилици бити неизбежне, влада ради на регулаторним мерама које треба да повећају капацитете производње хидро и ветроелектрана. Француска влада преговара са Немачком о "споразуму који би увећао увозни капацитет Француске", саопштили су у петак званичници.

Рупе у цевима, штрајкови

Са 25 од укупно 56 реактора, који су се налазили ван мреже у петак, производња ЕДФ-а пала је за 25 одсто, што нагло подиже цене француске електричне енергије које су сада више него било другде у Европи. Потрошња је већ пала за 6,6 одсто у односу на нивое пре пандемије, саопштио је оператер мреже РТЕ.

ЕДФ обично одржава 40 реактора годишње, које искључује ради допуњавања горива или продужених безбедносних провера. Ове планове онемогућила је пандемија ковида, а ствари су се погоршале крајем прошле године, када је компанија почела да открива пукотине на цевима у системима за хлађење. Октобарски штрајкови су само допринели хаосу.

У мају ЕДФ је закључио да су цеви у 16 ​​од 56 реактора склоне пуцању због корозије. Ови неочекивани налази приморали су компанију да заустави десетак реактора.

До невоља са обезбеђивањем електричне енергије у Француској и претњи рестрикцијама долази након што је почетком новембра министарка енергетике Ањес Паније-Ринаше изјавила да "нема разлога" да се очекује да енергетски оператер ЕДФ неће моћи да поновно покрене све своје реакторе, обећавши да ће сви "бити поправљени на време."

image