Свет

Шефица граничне агенције ЕУ "интересантна" јединици за борбу против превара

Аија Каланаја је директорка граничне агенције од априла
Шефица граничне агенције ЕУ "интересантна" јединици за борбу против превараwww.globallookpress.com © Valeria Ferraro/Keystone Press Agency

Вршилац дужности шефа граничне агенције ЕУ је "интересантна особа" у истрази рада организације, коју спроводи јединица за борбу против превара (ОЛАФ).

Аија Калнаја је в.д. директора граничне агенције Фронтекс од априла, када је њен претходник Фабрис Легери дао оставку након што су првобитни налази истраге ОЛАФ-а открили да су званичници Фронтекса знали за мигранте који су остављани да се удаве у Медитерану и нису то пријавили.

Калнају, 53-годишњу летонску бившу полицајку, ОЛАФ је обавестио да је она "интересантна особа у једном случају", наводи се у њеној писаној изјави коју је поделила са "Политиком"

"Сарађујем са ОЛАФ-ом у потпуности, отворено и безусловно на разјашњавању чињеница", навела је Калнаја и додала да у овој фази истраге не може да открива детање.

Немачки "Шпигел" пренео је да је случај део шире истраге ОЛАФ-а о граничној агенцији ЕУ. Калнаја је за немачки недељник рекла да је заинтересована да постане стални директор агенције, а одбор Фронтекса треба да гласа за четири дана.

image