Свет

Сијарто прозива Брисел због уцена: Били смо добри кад смо куповали вакцине и прихватали мигранте

Мађарски шеф дипломатије упозорава на даље уцене из Брисела
Сијарто прозива Брисел због уцена: Били смо добри кад смо куповали вакцине и прихватали мигрантеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарска мора да буде спремна на озбиљне нападе Европске уније јер "Брисел и либерална пропагандна машина" нису селективни у својим средствима и користе све врсте уцена против Будимпеште, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Министар је истакао да у протеклих 12 година антикризна политика Будимпеште никада није била "мејнстрим" ЕУ, "али је увек била успешна". Мађарска је подигла ограде на јужној граници када је требало да прихвати мигранте, да купи вакцине против ковида од Русије и Кине када је ЕУ чекала вакцине западне производње, а сада се залаже за мирно решавање сукоба у Украјини, рекао је Сијарто.

"Тренутно практично не постоји ниједна врста уцене којој Брисел није прибегао. Увек смо били нападани, жестоко нападани, али смо на крају увек били у праву. Сада морамо да се припремимо за будуће озбиљне нападе. Брисел и међународна либерална пропагандна машина очигледно неће бирати средства. Уследиће новчана уцена, политичка уцена, ширење лажи и неистина", рекао је Сијарто на Форуму грађанске солидарности.

Мађарски министар је поновио да је циљ Будимпеште да избегне рецесију у тренутку када је "у Европи настала енергетска криза невиђених размера", преноси "Спутник интернешенел".

ЕУ је у јануару 2021. увео механизам заштите фондова ЕУ од држава чланица које не подржавају на адекватан начин владавину права по критеријуму Брисела. Функционише тако што ускраћује средства ЕУ државама "преступницама". Мађарска је прва чланица која је прекршила овај механизам.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је 24. новембра да је Будимпешта испунила читаву листу захтева договорених са Европском комисијом. Премијер је очекивао да ће на седници Комисије 30. новембра бити донета одлука да се мађарски део одмрзне из фондова ЕУ. Генерално, захтеви Европске комисије односили су се на мере за борбу против корупције, повећање транспарентности јавних набавки и јачање независности правосудног система.

Комисија је 30. новембра одлучила да задржи свој првобитни предлог од 18. септембра да замрзне 7,5 милијарди евра из буџета ЕУ за Мађарску док Будимпешта не испуни све услове. Сада одлуку Комисије мора да одобри Савет земаља ЕУ квалификованом већином.

Орбан је почетком децембра рекао да ЕК наставља да блокира средства ЕУ додељена Мађарској како би утицала на позицију земље по питању миграција, сексуалног образовања и санкција према Русији, али је нагласио да Будимпешта нема намеру да мења свој став.