Свет

Свађа око миграната: Мелони замера Француској и Немачкој да су од 94.000 миграната примиле само 95

Италија тражи од Европе да преузме свој део одговорности за мигранте
Свађа око миграната: Мелони замера Француској и Немачкој да су од 94.000 миграната примиле само 95www.globallookpress.com © Massimo Pica/Keystone Press Agency

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони критиковала је Француску и Немачку јер су, како је навела, од скоро 94.000 миграната који су ове године стигли у Италију, прихватиле мање од 100.

"Од 94.000 искрцаних, 38 миграната је пребачено у Француску, а 57 у Немачку", рекла је Мелони. Да ли је то начин да се од Италије направи главна и једина лука за искрцавање миграната у Европи, упитала је она.

Европа се, после ублажавања антиковид мера и ситуације у Украјини, бори са огромним приливом миграната и мањком смештајних капацитета за све оне који су на континент дошли у потрази за бољим животом. Италија, која је са Грчком једна од главних "улазних" тачака, већ неко време упозорава на проблем и тражи од ЕУ да учествује у проналажењу решења и боље филтерише лица која траже азил.

"Верујем да у Европи треба да важе иста права и дужности свих, верујем да је решење, око ког сви могу да се сложе, да се зауставе одласци и одбране европске границе", рекла је она а преноси "Ђорнале".

Мелони је подсетила и на бес Француске након што је један брод невладине организације са нешто мање од 250 миграната био приморан да пристане у Тулону, а не у Италији, јер италијанске власти нису желеле да им издају дозволу за искрцавање.

"Колеге левичари, зар вас није запањила реакција Француза на брод који је искрцао мигранте у Француску, није ли вам то изгледало чудно? Италија је обавезна да уради оно што други нису вољни да ураде", рекла је Мелони.

Француска и Италија већ неко време играју игру пребацивања илегалних миграната у комшијско двориште. Након што је брод "Оушн вајкинг" пристао у Тулону, француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је поручио да се Италија понаша као "непријатељ" Француске јер је одбила да дозволи броду да пристане у италијанској луци.

Премијерка је оценила да ће мање од 30 одсто миграната који су стигли ове године имати право на азил и право на помоћ.

"Морамо да разликујемо избеглице и илегалне мигранате, иначе ризикујемо да казнимо оне којима је најпотребнија", рекла је она.

Рим инсистира на томе да постоји разлика између илегалних мираната и избеглица и тражи од Брисела да уради више на заштити оних који су угрожени.

image