Свет

Немачка "Пума" потпуно заказала: Чиста лутрија шта ће да ради

Свих 18 возила Пума показала су се неупотребљива, написао је немачки генерал у писму Бундесверу
Немачка "Пума" потпуно заказала: Чиста лутрија шта ће да радиwww.globallookpress.com © Mohssen Assanimoghaddam

Немачка борбена возила пешадије Пума, за која се очекивало да се придруже снагама за брзо реаговање НАТО-а, потпуно су отказала током вежби, објавио је немачки "Шпигл", позивајући се на интерни документ Бундесвера.

У тексту се цитира писмо генерал-мајора Рупрехта фон Батлера, команданта 10. оклопне дивизије, у којем се каже да су свих 18 возила која су учествовала у вежби постала неупотребљива. Он је њихов учинак описао као "потпуни неуспех".

Електроника се показала као проблематична, а у једном возилу избио је пожар у кабини. Иако је војсци природа недостатака позната од раније, кварови се никад нису дешавали са таквом учесталошћу, рекао је генерал и додао да је поузданост Пуме "чиста лутрија, упркос свим неопходним припремама", што је "посебно стресно за трупе".

"Шпигл" подсећа да се очекивало да Пума буде распоређена следеће године као део НАТО снага за брзо реаговање. Међутим, Фон Батлер је поручио да ће возила бити недоступна три до четири месеца, а замениће их старијим борбеним возилима пешадије Мардер "до даљњег".

Ипак, он је на Твитеру исказао задовољство способношћу војника.

Генерални инспектор Бундесвера Еберхард Цорн је поручио да ће Бундесвер радити на томе да брзо врати бробену спремност Пуме. 

"Испунићемо своје обавезе према НАТО од 1. јануара 2023", наводи се у објави на Твитеру.

Пометња у Министарству одбране

Вести са терена изазвале су додатну пометњу међу надлежнима, јер стижу након више извештаја о несташици оружја и муниције у Бундесверу, док Берлин наставља да шаље оружје Украјини.

"Дојче веле" истиче да се нови кварови тичу модернизованих Пума код којих је према Бундесверу побољшана "оптика, ефикасност оружја и заштита војника".

Ова верзија је тек прошле године проглашена спремном за борбу. Међутим, У Бундесверу добре вести обично трају колико и чоколадни мус под афричким сунцем, иронично примећује "Шпигл". 

Пума је значајно модернија од свог претходника Мардера који потиче још из времена Хладног рата и одавно је требало да га замени, наводи "Дојче веле". Међутим, још од испоруке првих Пума немачкој војсци, о том возилу се често писало по медијима због техничких проблема.

Лист подсећа и да је Министарство одбране у јулу 2009. наручило укупно 405 комада Пума по укупној цени од 3,1 милијарду евра. У међувремену је поруџбина смањена на 350, али је цена по комаду порасла - са око 7,6 милиона на око 17 милиона евра.

Министарство одбране је пре само неколико дана наручило 600.000 комада муниције за Пуму, у вредности од 576 милиона евра.

image