Свет

Немачка војска остала без муниције, коалициони партнери оптужују министарку одбране

Несугласице у немачкој влади због опустошених залиха муниције, пише "Политико"
Немачка војска остала без муниције, коалициони партнери оптужују министарку одбранеwww.globallookpress.com © IMAGO/Rainer Droese

Притисак на немачку министарку одбране Кристин Ламбрехт значајно је порастао након што су је два коалициона партнера у влади, укључујући и министра финансија, критиковала због неуспеха у набавци муниције.

Ламбрехт, која је из Социјалдемократске партије (СПД) канцелара Олафа Шолца, већ се суочила са критикама због неодговарајуће потрошње за одбрану, упркос новом фонду за наоружање од 100 милијарди евра.

Критике су се умножиле након што се показало да девет месеци од почетка руске специјалне операције у Украјини и Шолцове најављене прекретнице у немачкој одбрамбеној и безбедносној политици, Ламбрехт није успела да набави довољно нове муниције за Бундесвер - немачке оружане снаге, пише "Политико".

За несташице се зна откако је Ламбрехтова ступила на дужност у децембру прошле године, а стање се погоршало након што је Немачка донирала Украјини оружје попут хаубица панцер и граната. Очигледна пасивност министарке подстакла је многе – не само из опозиције, већ и из власти да доведу у питање њено руковођење сектором.

Медији наводе да за неке системе наоружања Немачка има довољно муниције само за неколико сати борбе, у случају да избије рат.

"Пикантно писмо" Ламбрехтовој

У очигледном покушају да у последњем тренутку отклони критичне недостатке, Ламбрехт је писала министру финансија Кристијану Линднеру, позивајући га да "одмах обезбеди значајне износе буџетских средстава" за куповину нове муниције.

Линднер, који је из либералне Слободне демократске партије (ФДП), одбио је тај захтев у четвртак у "пикантном" писму у које је "Политико" имао увид. Писмо је у министрово име послао државни секретар за финансије Штефен Зибиш, који је сугерисао да Ламбрехтова прво треба да уради свој део посла, пре него што затражи финансијску помоћ.

Он је прилично циничним тоном подсетио да "Ламбрехт никада није поменула потребу за додатном набавком муниције током буџетских дебата последњих месеци".

Зибиш је навео да "слаба доступност муниције и опреме...није узрокована недостатком буџетских средстава, већ компликованим, делимично нетранспарентним и недоследним планирањем и бирократским набавкама".

Оштре критике на рачун министарке одбране долазе и од Зелених, другог коалиционог партнера Шолцовог СПД-а. Они су поручили да је по овом питању Немачка већ одавно далеко од НАТО стандарда.

"Нејасно је зашто муниција није била на врху листе приоритета Министарства одбране, бар након 24. фебруара", рекли су посланици.

Помоћ Украјини опустошила залихе НАТО

Шолц је покушао да одбрани Ламбрехтову у четвртак, рекавши новинарима да је веома посвећена отклањању недостатака у Бундесверу.

Ипак, Министарство финансија се обавезало да ће подржати Министарство одбране у "унапређењу процеса планирања", а Зибиш је препоручио министарки Ламбрехт да се директно укључи у преговоре са индустријом оружја.

Прошлог месеца је комесарка Бундестага за оружане снаге Ева Хогл упозорила да се немачка војска суочава са озбиљном несташицом муниције и поручила да ће попуњавање залиха коштати 20 милијарди евра.

Несугласице немачких коалиционих партнера долазе у тренутку када извештаји показују да је слање оружја Украјини опустошило залихе већине чланица НАТО. "Њујорк тајмс" је ове недеље рекао да су мање земље "исцрпиле свој потенцијал" да Кијев снабдевају наоружањем и да је најмање 20 од 30 чланица блока остало без новца. 

 

 

image